Hajrá, bíróság!

Szombaton ezer náci tüntetett a Vértanúk terén. Ez jó hír. Relatíve. Persze az lenne a legjobb, ha a történelem legszörnyűbb tömeggyilkosainak egyáltalán nem lennének tüntető kedvű híveik és követőik, de annál, hogy vannak ilyenek Magyarországon, sokkal fontosabb, hogy van-e jogállam Magyarországon. Ha nem tüntethet az, akire Orbán Viktor azt mondja, hogy nem tüntethet, akkor nincs jogállam.

Orbán fellépése, miként a rasszizmussal kapcsolatos minden ügyben, merő képmutatás. Miután a rendőrségre sokszorosan ráparancsolt, hogy korábbi törvényes határozatát törvénytelenre változtassa, volt képe pénteken este azzal a szöveggel utasítani a Belügyminisztériumot egy jogerős bírósági ítélet félrerúgására, hogy „a jogállam kijátszásának Magyarországon nincs helye”. Orbán Viktor mással sem foglalkozik, amikor hatalmon van (meg amikor nincs, l. kordonbontás), hogy a jogállamot kijátssza és leépítse.

Nem mondom, hogy a bíróság minden esetben betölti jogállamvédő szerepét. Amikor csak fellebbezés után és így „post festa” utasította el a rendőrségnek a motoros tüntetést betiltó határozatát, nem töltötte be. Azt sem mondom, hogy az állampolgár sohasem dacolhat a saját bőrére bírósági ítélettel. Én e cikkben is nácinak nevezem a nácikat, holott a bíróság első fokon elképesztő rabulisztikával elmarasztalta ezért Karsai Lászlót. Remélem, nem vállalok ezzel nagy kockázatot, és másodfokon győz a józan ész. Mindazonáltal a bíróság az egyik utolsó bástya, mely az orbáni önkény útjába áll. Nagyon meg kell becsülni. Neki köszönhetjük például a Klubrádiót, melynek a hatása mégiscsak erősebb, mint ezer nácié.

Sok önsorsrontó polgártársunk egyenesen elvárta volna a hatalomtól, hogy úgy szabotálja a bíróság ítéletét a náci tüntetés ügyében, mint azt az utolsó lehetséges pillanatig tette a Klubrádió ügyében. Márpedig nem lehet a jogállamot elpusztító szabotázst az egyik esetben elítélni, a másikban elvárni. A Mazsihisz is képmutató módon lépett föl. Arra szólította föl a kormányfőt, hogy „minden törvényes eszközzel akadályozza meg, hogy… tovább rombolják Magyarország külföldi megítélését”. A Mazsihisz vezetői jól tudják, hogy bírósági ítélet semmibevételére nincs törvényes eszköz.

Magyarország külföldi megítélését pedig nem az rontja, hogy nálunk is vannak tüntető nácik, mint Európában szinte mindenhol, hanem az, hogy a jogállami normák ellen „szabadságharcoló” miniszterelnökünk közmegvetés és köznevetség tárgya lett a demokratikus országok közösségében.

A náci tüntetés szervező magja a Hegedűs család. Őket Csurka pártja, a MIÉP hozta föl. E párt támogatását fogadta el annak fénykorában, ennek szélsőségességét tagadta Budapest jelenlegi főpolgármestere. Csurka István szellemét magasztalja a kormánypárti sajtó. A főpolgármester világbotrányt is vállalt, hogy Csurka szelleme érvényesüljön egy budapesti színházban. A nyilasok és a nácik híveit, fegyvertársait éltetik lelkesen és kritikátlanul Orbán táborában Wass Alberttől Nyirő Józsefen keresztül Prónay Pálig.

A legvadabb antiszemita írások szerzőivel, Prohászka Ottokárral, Tormay Cecillel, a zsidóellenes törvények protagonistáival, a zsidók kitelepítésének szorgalmazóival, Teleki Pállal, Imrédy Bélával és természetesen az önmagát öntudatosan és lelkesen antiszemitának valló Horthy Miklóssal együtt. Aki azt hiszi, hogy a rasszizmussal szemben ennek a tábornak a vezérére számíthat, az annyira naiv, hogy már inkább hülye.

Turistalátványosság Budapesten
Turistalátványosság Budapesten
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.