Bukás

Gurbanguli Berdimuhamedov természetesen mindenki másnál jobban lovagol Türkmenisztánban. A minapi, 11 millió dollár pénzdíjjal járó versenyt is magabiztosan nyerte, ám Hatalmas nevű akhal-teke lova a célvonal után megbotlott, és a türkmének méltán népszerű elnöke elnyúlt a homokban. 

Sötét öltönyös férfiak tucatjai ugrottak ki a lóversenypályára, jött a mentő és jöttek a biztonságiak, hogy elvegyék a tribün közönségétől az összes képrögzítésre alkalmas eszközt. Az állami tévé csak az elnök futamgyőzelméről számolt be, az ashabadi repülőtéren pár napig minden mobiltelefont és laptopot tüzetesen átvizsgáltak, nincs-e rajtuk kompromittáló felvétel. Az internetet azonban nem tudták megzabolázni, az elnöki pofára esés a szólásszabadság legnagyobb dicsőségére ott van a világhálón.

Az ENSZ közgyűlésének határozata alapján május 3-án van a sajtószabadság világnapja, amire nálunk a kétharmados többség idén az információszabadságról szóló törvény statáriális szigorításával készült. A szándék a trafikbotrány keltette politikai kár minimalizálása. Ám mindenki tudja: ahol a sajtószabadságot, a közérdekű információkhoz jutás lehetőségeit korlátozzák, ott rosszabbul élnek az emberek, gátlástalanabbul lopnak a kormányon lévők. Ráadásul a XXI. században már a régi vicc sem igaz, amelyben Napóleon panaszkodik, miért is nem volt az ő korában Pravda, mert akkor sosem derült volna ki, hogy megverték Waterloonál. Az internet korában már Türkmenisztánban sem lehet elfojtani a híreket, s nálunk is azonnal kiderült, mi a trafikreform lényege. Berdimuhamedov véletlenül, egy botlás miatt hullott a porba. Lesznek itt mások is, akik lebucskáznak a magas lóról, de arról nem a ló tehet majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.