Csikkünk nyomán

A magyar kormányfő konkrét kifogásokat kér számon a kritikus uniós hangokon, pedig ha nem tenne mást, csak a hazai politikai ellenzékre vagy csak a civil kritikára figyelne, tisztába jöhetne azzal, mi a baj a rendszerével. Az, amit most éppen a trafiktörvény mutat meg feketén-fehéren. Hogy a parlamenti kétharmad hároméves tombolása nyomán az alaptörvénytől a nikotinig a saját önző akaratát és rémlátomásait erőlteti az országra.

Mondhatjuk szépen, mint tegnap a Transparency International Magyarország tette, amely szerint a trafiktörténet a „state capture” tipikus példája, vagyis „a közhatalmi döntéshozatalt a közérdek helyett magánérdekek vezérlik egy centralizált, jól kidolgozott rendszerben, úgy, hogy az így megalkotott jogszabályok legálissá teszik a visszaéléseket”. Ezt „csúnyán” úgy nevezik: maffiamódszerek. Azokból is a legrosszabb, mert nem egy-egy családot táplál a tisztaság leple alól a hatalom, hanem maga a regnáló politika lett maffiózó. Óriási klientúrát formál a maga arcára.

Teszi, mert megteheti. Orbán Viktor nemrég azt mondta, azért nincs sok tüntető a budapesti utcán, mert az emberek megértik és elfogadják, hogy változások kellettek. Így van. Ezért kerülhetett hatalomra kétharmaddal a Fidesz. Ám a szavazók alighanem másra gondoltak. S ha valaki eddig nem értette volna meg a fékek és ellensúlyok rendszere, a demokrácia lényegének agyonismételgetett tételeit, már láthatja, mire képes az imádságra és a kétkezi munkára amúgy oly kényes kormányfő, meg egész gátlástalan politikai családja, amikor semmibe veszi a kisebbség jogait. És szinte mindannyian kisebbség vagyunk, mert csak ők szavaznak néhányan.

Egyszerű történet: a tavaly csaknem 330 milliárdos dohánypiacot valós egészségügyi okokra, valós nyugati példákra hivatkozva előbb államosították, aztán hogy jól privatizálhassák, hogy meg lehessen élni belőle, engedélyezték mellette a szerencsejáték-fogadást, majd a szeszesital- és üdítőárusítást. Majd meghirdették a pályázatokat, és mit tesz isten, a következő húsz évben döntő többségében a Fidesz-klientúra gazdagodhat más boltosok kárán és a nikotinéhségen, mert a kancelláriaminiszter intése nyomán hirtelen tíz százalékra emelték a dohányáruk kereskedelmi árrését. Majd tegnap bejelentették: még kettővel.

Az ellenzék és több civil szervezet közérdekű adatokat kér, mert látni akar a pályázatok ügyében. Ám a kormány hihetetlen gyorsasággal a Ház elé vitt egy törvényjavaslatot, amely megakadályozza a közérdekű adat igénylését ebben vagy bármely más hasonló esetben. Kivétel a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és az Állami Számvevőszék… A javaslat ma át is megy a törvénydarálón. Miért is ne menne? A kormány megmondta, az ügy ellenzéki hangulatkeltés, amivel megsértenek több százezer magyar kisvállalkozást, és nem hagyják, hogy a kabinet megvédje a magyarok egészségét. Akkor javasoljuk, most kérdezze meg Orbán Viktor a tévelygő Európát: mi a baj a hatalomgyakorlás magyar módszerével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.