Térden

Először azt hitték, hogy elnyelte a föld. Aztán azt, hogy elesett. A nyugatnémet riporterek nem akartak hinni a szemüknek, amikor 1970 decemberében Willy Brandt akkori szövetségi kancellár varsói látogatása során térdre ereszkedett az 1943-as gettófelkelés emlékműve előtt.

A hidegháború korszakában Brandt spontán gesztusa történelmi jelentőségűnek bizonyult. Ha nem is gyógyította be a sebeket, de jelezte: az NSZK tisztában van felelősségével. És a múlttal.

Most Tomiszlav Nikolics szerb elnök borult térdre, igaz, csak verbálisan. Egy bosnyák tévéadónak nyilatkozva így kért bocsánatot Szerbia részére a Srebrenicában elkövetett bűnökért. Azért –a nemzetközi jog által népirtásnak nevezett – 1995. júliusi tömeggyilkosságért, amely során a boszniai szerb egységek mintegy nyolcezer boszniai muzulmánt végeztek ki.

Nikolics nyilatkozatának „szépséghibája”, hogy az államfővé választása előtt a szerb ultranacionalistákkal együttműködő politikus nem hajlandó népirtásnak nevezni a srebrenicai szörnytetteket. Bocsánatkérése mégis előrelépés: néhány éve kikérte magának, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszék által Srebrenicáért felelősnek tartott Radovan Karadzsicsot és Ratko Mladics tábornokot bűnösnek nevezzék. A mostani bocsánatkérés mindenesetre azt mutatja, az EU-ba törekvő Szerbia igyekszik szembenézni közelmúltjával. Hasonló gesztus hasznos lenne Horvátország részéről is, ahol a délszláv polgárháború véreskezű tábornokait nemzeti hősként kezelik. Nikolics átváltozása akkor lenne teljes, ha Srebrenicában, az emléktemetőben borulna térdre. Brandtot másolná ugyan, mégis történelmet írhatna.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.