Rab László: Földsánc

Nem bír az állam a kajászói gazdaközösséggel, melynek tagjai nem hajlandók belenyugodni abba, hogy a falu határában meghirdetett négyszáz hektár termőföldből nem jutott nekik egy marékkal sem. 

Pár gazdáról van szó, akik már a bérletpályázatok őszi kihirdetése után földfedezték, hogy az egyik nyertes jó kétezer aranykoronával többet kapott a lehetséges hatezernél. S ezt az állami földpályázatokat elbíráló szervezet először nem is vette észre.

Amikor észrevette – mintegy öt hónap kellett ahhoz, hogy kiderüljön: maga a győztes gazda jelezte –, addigra a helyiek közbirtokosságot alakítva engedetlenségi szántást végeztek abban a táblában, amely szerintük törvénytelenül jutott mások kezére. Jó egy hete pedig be is vetették a „visszaszerzett” földet napraforgóval. De ezt jószerével már mérgükben tették, mert előzőleg benn jártak Székesfehérváron az ottani NFA-kirendeltségen, ahol egy hivatalnok azt találta nekik mondani, hogy nincs közük az állami földekhez. Erre természetesen elszakadt a cérna. Nincs közünk a falunk határában lévő földekhez? – tették föl a kérdést, s nyomban meg is adták rá a választ: de hiszen az állam mi vagyunk! De aztán megkapták, hogy jog szerint nem mások, mint egyszerű földbitorlók.

Hatvannégy hektárról van szó különben, amelyből elég lett volna egy vékony csíkot odaadni a helybéli pályázóknak. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester kapcsolt részeit – nagy nyertesek voltak Kajászó határában – ez nem érintette volna. Ha ennek az egyezkedésre nem hajlandó államnak lett volna annyi esze, most nem kellene kommandósokkal őriztetni az elboronált és bevetett földet. Ha őrző-védőkkel kell védeni az elvetett napraforgómagot, mekkora hadsereget kell majd nyáron felvonultatni a búzatáblák mellé?

Az állami föld kezdi maga alá temetni a Fideszt. Rosszul van a pályázatosdi kitalálva, túl sok a földre szóló megrendelés a párt vazallusai részéről, a mohó Döbrögik nem tanúsítottak egy fél pillanatig sem önmérsékletet. A föld (is) a lenyúlás célja lett, s az új narancsbirtokosok nem számítottak arra, hogy a paraszt, ha átverték, nem fogja föladni. Kajászón is ennek a nyakas-makacs küzdelemnek a stációi zajlanak. Az benne a drámai, hogy az állam önmagát is kicselezte. Nem lehet városi kommandósokkal őriztetni – a helybéliekkel szemben – a földet.

Az NFA – fölismerve a kajászói bakit – több gazdát megkeresett, rájuk bízná a földet. De a máshonnan érkező gazdálkodók nemet mondtak. Volt, aki megpróbált egyezkedni: kifizetné az „illegális” vetés árát, ha békén hagynák. Elhajtották.

A legdrámaibb az, hogy a kajászói föld természetesen a kajászóiak kezében lenne a legjobb helyen. Ha a magasságos állam meghajolna, s beismerné, hogy hibázott, a pályázati szisztéma használhatatlanságát ismerné be. Törvényes és jogszerű, ami történt, ezt szokta mondani az állam.

Kajászó esete is azt igazolja, hogy az igazság van legfölül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.