Horváth Gábor: Tudják

Tudják, hogy tudják. Ezért hisztizett Szájer József („kampány indult Magyarország ellen”), ezért jajongott előre a Magyar Nemzet („új támadás készül hazánk ellen)”. Az Európa Tanács monitoringbizottsága elé terjesztett jelentéstervezet, ez mostanra világos, nem csak apró problémákat talált a magyar jogrenddel és a kormány demokráciafelfogásával kapcsolatban.

Mivel az ET-t nem köti az Európai Unió önkorlátozó jogértelmezése, nemcsak a konkrét uniós jogszabályokba ütközést, hanem az általános európai értékeknek és alapelveknek való megfelelést vizsgálja. Kimondhatja, hogy az Alkotmánybíróság által elvetett törvények nem válnak alkotmányossá, csak mert beleírják őket az alaptörvénybe; a kétharmados törvények éppen arra szolgálnának, hogy egyetlen párt ne változtatgathasson bármit kénye-kedve szerint; a kormányt a minősített többség sem mentesíti a konszenzusra törekvés, a kisebbségi vélemények, érdekek figyelembevételének felelőssége alól. Demokráciában elfogadhatatlan, hogy a társadalmat mélyen megosztó, kizárólag az egyik oldal értékeit és érdekeit tartalmazó alkotmányt erőltessenek rá a nemzetre.

Erről van itt szó, nem másról: a Fidesz nem tartja be a demokrácia szabályait, hanem visszatért egy korábbi, a történelemben többször kudarcot vallott felfogáshoz, miszerint a győztes mindent visz. Nemcsak kormányt alakít és meghatározza a politikát, de övé a közmédia, a nemzeti bank, a föld, a gyár, a dohánybolt és a teniszszövetség is. Ezt nemcsak a magyarok látják, hanem mindenki más is, a monitoringbizottság jelentéstevői is.

Sorolhatnánk a pontokat, mi mindent kellene megváltoztatni az elmúlt három évben keresztülhajtott törvényekben ahhoz, hogy a magyar kormányfő emelt fővel léphessen be egy terembe az európai vezetőkkel. Például független testületre kellene bízni az egyházak világos és egyértelmű kritériumok által szabályozott elismerését. A választókörzetek határait sem lenne szabad kétharmados törvényben szabályozni. Vissza kellene állítani az AB számos eltörölt jogkörét, és lehetetlenné tenni, hogy a hatalmon lévő erők önkényesen a saját politikusaikkal tömjék tele a testületet. Biztosítani kellene az igazságszolgáltatás függetlenségét, amibe beletartozik az összes, életkorára való hivatkozással törvénytelenül elmozdított bírósági vezető visszahelyezése. A média területén is volna mit tenni, például személyileg is ketté kellene választani a Médiatanácsot és a médiahatóságot.

Európa és a magyar nemzet közös érdeke, hogy az ország visszatérjen azokhoz a normákhoz, amelyek a történelem eddigi tapasztalatai szerint kontinensünkön egyedül garantálják a tartós társadalmi békét és a hosszabb távon egyértelműen növekvő jólétet. Ha a Fidesz erre nem hajlandó, mindent el fog veszíteni. Választást, hatalmat, bankot, földet, gyárat, trafikot, teniszszövetséget. Csak idő kérdése. Közben persze telik az életünk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.