Jelenhamisítás?

Borzasztó, ha a fő-fő minden hírfogyasztót hülyének néz. A Fidesz-székház körüli tüntetés jegyeinek „föltorzítása”, hamisítása jellemző a kormányzati kommunikáció (főleg Selmeczi Gabriella hangtartásából politikailag élesen kisikító) torzultságára.

De ha csak ellenzéki felháborodás vezérelne, meg sem mukkannék: nagyszerű! – kiabálnám magamban, „csak így tovább, drágáim, járassátok csak le magatokat…!” Igen ám, de ha milliók fogyasztják a buta, átlátszó vastagításokat…

Magunknál jobban leginkább a fő-fő szócsövét, Kocsis Mátét sajnálom. Neki még mindig nagyon rosszul áll a legkisebb billentés, túlzás, nemhogy a hazugság. Nem ismerem őt, de látszik rajta: gyerekkorában sem igen tudott lódítani, még piti dolgokban sem. Most meg olyanokat kell állítania a nagy nyilvánosság előtt, hogy Bajnai állt a „támadás” mögött, s a fia talok „törtek, zúztak”, megrémítették a hölgyeket –mintha vad tatárok fenyegették volna a fideszes hölgyek, tisztviselőnők testi épségét.

Kocsis Máténak nincs született tehetsége a torzításhoz, ebben képtelen meggyőző lenni, zavarban van, talán pirul is, de mert jó eszű, igyekszik meggyőző lenni – s nem rajta múlik, hogy kudarcot vall. Holott hát a Fidesznek ma már edzett, tehetséges gárdája van az efféle előadásokhoz, amilyenekre egyre gyakrabban szüksége van. De hát kórusnyit állíthat porondra bármikor, zseniálisat, bármit rögtönöznek ordítva, átkozódva vagy gyászos komorsággal: mikor mire van szükség.

Persze lehet, Kocsis Máté csak kezdő még ezekben. Az unokáim talán már annak lesznek tanúi, hogy minő lendülettel, szónoki erővel vezényli majd az egész, föntebb vázolt kórust. Elvégre érdekes társadalmi kísérlet.

A történelemhamisításnak ugyan nagy hagyománya van, de a szocializmusban is gyakorolt jelenhamisítás nem járt együtt munkanélküliséggel, gyermekéhínséggel, nyílt „népi” raszszizmussal, hogy egyebekre ki se térjek. A jelenkori, egyre erősödő (l. operaházi tüntetés, főbíró kitakarása) jelenhamisítás kockázata is más.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.