Motorzaj

Megváltoztatták az elnevezést (Adj gázt! helyett Tavaszi évadnyitó!) és az útvonalat (elkerülik a Dohány utcai zsinagógát), így aztán a rendőrség már semmi akadályát nem látja annak, hogy a Nemzeti Érzelmű Motorosok felvonuljanak vasárnap a fővárosban.

Kacskaringós út vezetett idáig. A kezdeti tiltakozások hatására Orbán Viktor miniszterelnök utasította Pintér Sándor belügyminisztert: intézkedjen, hogy a holokauszt áldozataira emlékező Élet Menete napján ne lehessen „olyan típusú politikai természetű rendezvényeket” tartani, amelyek sérthetnék az emberi méltóságot. A katonásan fegyelmezett belügyminiszter azonnal cselekedett. Röpke néhány óra elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a rendőrség – a jogvédők legnagyobb megrökönyödésére – betiltsa azt a rendezvényt, amit korábban már engedélyezett.

Jeszenszky Sándor – egyelőre úgy fest, hogy mehetnek
Jeszenszky Sándor – egyelőre úgy fest, hogy mehetnek

A botrány hozadékaként Jeszenszky Sándor szélsebesen ismert figurává vált. Róla tudni kell, hogy nem csupán a Nemzeti Érzelmű Motorosok vezetője, hanem a Jobbik XI. kerületi szervezetének is az elnöke. Pardon: csak volt. A botrány és közfelháborodás miatt leköszönt posztjáról, indoklása szerint azért, mert szeretné elkerülni, hogy rajta keresztül „alaptalan támadások érjék” pártját.

Annyit biztosra vehetünk, hogy önként, és nem pártutasításra mondott le: eddig legalábbis nem láttuk jelét, hogy a Jobbiknál kiverné a biztosítékot egy kis zsidózás. Igaz, Jeszenszky váltig tagadja, hogy antiszemita lenne. El is hisszük, hogy nem tartja magát annak. Kár, hogy néhány körülmény az ellenkezőjére utal. Az Adj gázt! szlogent eredetileg a német szélsőjobboldal használta. Több mint árulkodó az a helyreigazítási kérelem is, amit a motorosok az ATV-nek küldtek. Miközben visszautasították, hogy zsidóellenes megmozdulásra készülnének, kifejtették: számukra nem világos, hogy „az Élet Menete rendezvény a II. világháború során meghalt zsidó származású magyarokra emlékezik, vagy Izrael államot és annak területi hódításait támogatja, ezáltal szemben áll-e Magyarország és a nem zsidó származású magyarok jogos érdekeivel”.

Jeszenszky tudomásul vette a rendőrségi tiltást, de megtámadta a döntést a bíróságon. Ezt összekötötte azzal, hogy „anticionista motoros felvonulást” hirdetett május 4-re. Elképzelhetetlen, hogy ne tudta volna: ekkor kezdődik Budapesten a Zsidó Világkongresszus közgyűlése. Miután a bíróság elutasította a kérelmet, tehát jóváhagyta a rendőrségi tiltást, úgy látszott, hogy az Élet Menete napján hivatalos engedély birtokában tényleg nem lehet az áldozatok emlékét meggyalázó demonstrációt rendezni.

Az utolsó pillanatokban azonban kiderült, hogy vasárnapra – idézzük a BRFK tájékoztatását – a „Nemzeti Érzelmű Motorosok a korábbitól eltérő útvonalon, más elnevezéssel és céllal jelentettek be rendezvény megtartását, melyet a rendőrség a szükséges erőkkel biztosítani fog”. Többféle nézőpont létezik. Nem vállalkozunk annak megítélésére, hogy a hercehurca erősítette-e, vagy ellenkezőleg, tovább gyengítette az amúgy is megtépázott jogállamot. De van egy olyan sejtésünk, hogy ennél is rosszabb történt: nevetségessé tette.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.