Bábu vagy

Talán még sohasem volt ennyi re aktuális a KFT együttes nyolcvanas évekbeli slágere: „Bábu vagy, nem te lépsz, valaki irányít. / Jól vigyázz, mi lesz majd, ha megun és leállít? / Elszakad, elszakad a zsinór, és leülsz. / Jól teszed, ha talpra állsz, és mielőbb menekülsz.”

Mintha csak Orbán Viktorról és csapatáról szólna. Vannak köztük tehetséges politikusok, sikeres polgármesterek, de mára ez a funkciójuk szinte kiürült. A „Vezér” egyszerű szócsövévé váltak. A hivatalos szóvivők még az önálló gondolkodás látszatát sem őrizték meg (tudom, a szóvivőnek nem is ez a dolga), de azért a csomagolás lehetne legalább kulturált és szellemes.

Mentségükre szóljon, hogy ők csak politikusok, és a politikusok általában nem az egyenes gerincükről híresek. Politikusok a parlamentben ülő képviselők is, többségük a kormánypárt tagja. A választások előtt Felcsútra rendelt, ott hűségnyilatkozatot tett képviselők mindmáig a biodíszlet funkcióját töltik be. Az, akire „felülről” kiosztják a törvénybeterjesztői szerepet, szépen felolvassa egy papírról, aztán a többiekkel együtt megszavazza, úgy, hogy azt sem tudja, miről van szó. Vita, javító szándékú hozzászólás nincs, a törvénykezési őrület időt sem hagy rá.

Hanem ott vannak a politikus-szakemberek, egy-egy terület gazdái, akik (állítólag) értenek is valamihez. Például az új nemzetgazdasági miniszter, a szürke eminenciás, akiről még a fideszesek is azt mondják, „kívülről vezérlik, tartós elemmel működtetik”. Vagy az egészségügyért felelős államtitkár, akinek beceneve már csak „szócska-szócska”, hiszen az egészségügy kész romhalmaz, s ő még rendületlenül fújja a sikerpropagandát. Hogy ne is említsük az oktatáspolitika nagyasszonyát, Orbán Viktor hagymázas ötleteinek szimpla végrehajtóját.

A dalszövegből is kiderül, mi vár rájuk. A bukott kulturális államtitkár esete példa: az önállóság legkisebb szikrája, és a süllyesztőbe kerülsz. Az Alkotmánybíróság jogtudó sait (már csak a 9 éves bebetonozottság okán) nem olyan könnyű a süllyesztőbe küldeni. Viszont testületileg már annyi ütleget kaptak, hogy az egy pofozógépnek is sok lenne. Vajon miért tűrik, hogy szakmailag is sárba tiporják őket? Vajon miért nem állt fel közülük senki, miért nem nyújtotta be a lemondását, hogy (szimbolikusan) a hatalom arcába vágja a kesztyűjét? Tudósok lévén, szánalmas érv lenne, ha csak a jól fizető, biztos pozícióért, államiMercedesért tennék. De akkor miért? Vagy a Magyar Nemzeti Bank frissen kinevezett szakmai vezetői, állítólag pénzügyi szakemberek… Szolgaian követik az új elnököt a „nagyfőnök” unortodox gazdaságpolitikájának támogatásában? Hogyhogy nem gondolnak arra, minden szakmai tekintélyük elenyészik, ha egyszer rezsimváltás lesz, és biztosan lesz, a kérdés csak az, hogy mikor.

Vagy az egyetemi rektorok, kórházigazgatók, akik különalkuk keretében próbálnak kedvezményeket kicsikarni saját intézményeik számára, ahelyett hogy egységesen felléptek volna az irracionális államosítási őrület ellen. Nem vették észre, hogy dróton rángatva, manipulatív eszközökkel kijátsszák őket egymás ellen? Hasonlóan azokhoz a nagyvállalatokhoz, amelyekkel „különalkukat” kötött az „oszd meg, és uralkodj” taktikáját (eddig is) zseniálisan alkalmazó hatalom?

„Azt hiszem, nem hiszed, nincs erőd, hogy észre vedd. / Nyisd ki a szemed!” – énekelte annak idején a KFT együttes. Jó hangosan énekelhetné ma is.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.