Kampány

A valódi kérdés nem az, kell-e az idén néhány tízmilliárdos megszorítás. Meglehet, a kormánynak szüksége lesz egy kisebb csomagra, hogy az Európai Bizottság és az uniós pénzügyminiszterek elhiggyék neki: az államháztartási hiány három százalék alatt lesz. De ha kell, akkor se lesz ez már nagy gond. Ezen az éven valójában túl vagyunk.

2014 a kérdés. Meg a kampány. Az, amit – bizonyára – Orbán Viktor jóváhagyásával Varga Mihály miniszter, a Fidesz alelnöke beleírt a konvergenciaprogramba, több annál, hogy nem lesz választási költségvetés. Ilyen megszorító jövedelempolitikát választási évben a világon sehol se láttak – nemhogy Magyarországon. Ezért hiszik el kevesen, hogy ennek végigvitelére kész és képes a kormánypárt vezetése. Ezért feltételezik többen, hogy a hiánycsökkentés iránti elkötelezettség csak addig tart, amíg az EU ki nem engedi az országot a túlzottdeficit-eljárás alól.

Csakhogy Orbánéknál meglepő volna, ha fél év után kiállnának egy fordított őszödi beszéddel, mondván: mi az EU-nak hazudtunk. A Fidesznek becsípődött az egyensúly. Valójában az eljárás alól kikerülni is csak politikailag fontos. Aligha hihető, hogy bármi történik, ha nem nyilvánítják jó tanulónak az országot – a szégyenpad eddig is politikai kategória volt, következmények nélkül.

Ha viszont marad ez a megszorítás, akkor a feladat nem az lesz, hogy a Fidesz vezetői az uniót győzködjék. Saját képviselőikkel, polgármestereikkel kell elhitetni, hogy lesz esélyük béremelés, uszodaépítés és egyéb osztogatás nélkül is nyerni.

Úgy látszik, a Fidesz azt gondolja, megtalálta a kampány megfelelő témáját. Az egyensúly mellett kellett valami, amitől az emberek is jól érzik magukat.

Ezért csökken a rezsi.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.