Ónody Molnár Dóra: A fejtől bűzlenek

Az ördög jobb- és balkeze közül az egyik szétverte a gazdaságot, a másik szétveri a társadalmat. Naná, hogy nem válna meg senki a jobbkezétől, amely ilyen hatékony munkavégzésre képes. Recesszió, csak látszólag javuló, valójában romló foglalkoztatottság, menekülő befektetők, folyamatos megszorítások, csökkenő életszínvonal – mindezt röpke három év alatt. Ennyi idő alatt sikerült lenullázni a magánnyugdíjpénztárakban lévő pénzt. 3000 milliárd forint! Átlagos dzsentri sosem lenne képes ilyen teljesítményre.

A térség államai elhúztak, Magyarország folytatja az útját lefele. 2010-ben már éppen kezdett kimászni a szakadékból, de akkor jött a jobbkéz, és visszapofozta. Nem cicózott sokat, ütött mindenkit, akit ért. Elsősorban a bankokat, multikat, de rajtuk keresztül jól megsorozta a népet is. Persze ütötte az embereket közvetlenül is, például a 27 százalékos Európa-bajnok áfával. A 250 forintos svájci frank pedig sok családnak vitt be mélyütést. A magyar történelem egyik legnagyobb exodusának elindításában is elévülhetetlen érdemeket szerzett, nagyjából félmillióan gondolták úgy, hogy a pofonok elől inkább külföldre menekülnek.

A balkéz csak mostanában lendült bele. Neki más a stílusa. Nem erőből soroz, hanem a védtelen pontokat támadja rafináltan. Különös érzékkel találja meg ezeket, s odavág. Az eredmény nem marad el. A magyar társadalom legveszélyesebb, egyben fájdalmas sebe a többség és a romák viszonya. Nem véletlen, hogy a balkéz ide sújt le a leggyakrabban. Ha sikerül igazán pontosan betalálnia, túl nagy erő sem kell hozzá, mégis kiüt mindenkit. A romákat biztosan.

A legújabb balhorog újra törvényessé teszi a szegregációt. Eddig ez tiltott volt, úgy nagyjából megfelelve a Biblia és az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata szellemének, a balkéz kavarása nyomán viszont újra szabad lesz. Csak felzárkóztatásnak kell hívni, és már mehet az elkülönítés. Eddig is voltak ilyen esetek, de a szegregáció tilalmát kimondó jogszabályok miatt a bíróság következetesen elítélte ezt a gyakorlatot. Hol van tehát a gyenge pont a rendszerben? Ezekben a szabályokban. A balkéz odacsapott.

Ha nincsenek ilyen szabályok, nem lesznek perek sem, csak cigányiskolák. Jól behúzott a doktriner jogvédőknek. És a romáknak. És a többségnek. Utóbbit nem akarta, de ahol vágják a fát, ott hullik a forgács. Ha már a gyerekek között szétválasztják a kisebbségit a többségitől, akkor ez a társadalom nem lesz egészséges, és a többség is szenvedni fog. És akkor az egyetemek, a hallgatók és a pedagógusok elgyepálásáról szó sem volt.

Szóval, nem csinálták rosszul. A lelkész előéletű bal- és a közgazdász jobbkéz kezet foghat egymással. Pedig az érdem nem az övék. Ahogy mondják, fejben dőlnek el a dolgok. A fejétől bűzlik a bal. Meg a jobb.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.