Rekord

Nyilván Guinness-rekordra tört a kormány, amikor több mint harmincezer oldalas jogszabályt fogadott el. Ekkora joganyagot képtelenség elolvasni, de mindegy is, ha a hatálybalépésére mindössze két napot adnak. Pedig most ez történt: a szakképzési kerettantervről szóló, pénteken közzétett miniszteri rendelet terjedelme a mellékletekkel megközelíti a 35 ezer oldalt, ami a hazai kodifikációs gyakorlatban példa nélküli. Lehet persze azzal érvelni, hogy a képzési feltételeket egységes keretek között kívánják szabályozni. Csakhogy ilyen szövegtengert gyakorlatilag képtelenség kezelni.

A jogszabályban több száz szakma képzési követelményrendszerét próbálják meg egységes szövegbe foglalni, ám kérdéses, hogy a balett-táncostól a kőfaragóig terjedően erre valóban van-e reális lehetőség. De maradjunk a tervezet szövegénél: vajon lehet-e az abroncsgyártótól a vízvezeték-szerelőig, a bűnügyi rendőrtől a vagyonőrig egységesen kezelhető előírásokat megfogalmazni? Nyilván szerencsésebb lenne, ha szakmacsoportonként tennének kísérletet a feltételek körülírására. Ha kicsit több időt szenteltek volna a jogszabály kidolgozására, valószínűleg elemi helyesírási hibák sem fordultak volna elő a szövegben.

Persze mindezen már túl vagyunk, hiszen a jogszabály megszületett, s vasárnap hatályba is lépett. Kész szerencse, hogy legalább nem kell kinyomtatni – ez egy méter vastag kötet lenne –, mert a Magyar Közlöny elektronikus formában is hivatalos kiadványnak tekintendő. Ha nem így lenne, az előfizetők a pénzükért könyvespolcot is igényelhetnének. De komolyra fordítva a szót: tényleg úgy gondolja valaki, hogy van ember, aki több mint harmincezer oldalnyi joganyagot képes feldolgozni?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.