Hargitai Miklós: Diszkontnyugdíj

Idézetekből véleménycikket írni aligha számít az újságírói teljesítmény csúcsának – olykor azonban akkora az ellentmondás az ígéretek és a valóság között, hogy azt csak a pontos idézés tudja érzékeltetni: a kordokumentumok nélkül talán azt hinné az olvasó, hogy viccelünk.

A Fidesz 2010-es választási programjának egyik legszebben csengő állítása így hangzott: „Nem engedjük, hogy az állami nyugdíjak mellett szolgáltatást biztosító magán-nyugdíjpénztári rendszer megtakarításai veszélybe kerüljenek”. Miután a kormány a választások után mégis rátette a kezét a magán-nyugdíjpénztári megtakarításokra, az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság az alábbi levéllel igyekezett megnyugtatni a sokkos állapotban lévő közönséget: „Az Ön egyéni magán-nyugdíjpénztári számláján felhalmozott megtakarítását a visszalépését követően a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben is nyilvántartják. A számlán az Ön egyéni járulékbefizetései folyamatosan jóváírásra kerülnek”.

2010 decemberében Orbán Viktor, Kósa Lajos és Lázár János a következő politikai nyilatkozatot fogadtatta el a parlamenttel: „Az Országgyűlés a közel 3 millió kötelező magán-nyugdíjpénztári tag eddigi befizetéseinek jövőbeni biztonsága érdekében kinyilvánítja, hogy garantálni kell az egyéni számlavezetés intézményét az állami nyugdíjrendszerbe átlépő, korábbi kötelező magánnyugdíj-pénztári tagoknak”. Szintén 2010 utolsó napjaiban Orbán Viktor a Facebookon videoüzenetben kecsegtette a magánnyugdíjuk miatt aggódókat: aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerből visszalép az államiba, annak továbbra is lesz egyéni számlája, amin a befizetéseit nyomon tudja követni. A miniszterelnök a nyilatkozatot azzal zárta: „bízzanak a kormányban, bízzanak a parlamentben”.

Mindehhez képest a kormány benyújtotta, a parlament pedig tegnap meg is szavazta: valóban lesznek egyéni számlák, de csak a 2012. december 31. utáni nyugdíjjárulékokat tartják majd nyilván – vagyis a jelen formájukban nem lesz közük a 2010-ben lenyúlt magánnyugdíjakhoz. Ezt megelőzően Varga Mihány nemzetgazdasági miniszter vasárnap kijelentette: nem indokolt a korábbi, magán-nyugdíjpénztári rendszerben szerzett jogosultságok átvezetése.

Ha valaki ezek után úgy gondolja, hogy ő ugyan továbbra is nagyon bízik a kormányban, de a saját nyugdíjára szánt javakat mostantól inkább elássa a kertben, azzal nem nagyon tudunk komoly érvek mentén vitatkozni. Orbán nyugdíjszámlája ugyanis – nem az ígéretekben, hanem a valóságban – olyan „diszkontszámla” lesz, amiről, ha eljön az ideje, valamilyen diszkontnyugdíj csordogál majd. Rogán Antal ugyan tegnap gyorsan megígérte, hogy a korábbi befizetéseket még az idén jóváírják az egyéni számlákon, de ezek után okkal mondhatja bárki: hiszem, ha látom.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.