Marnitz István: Drágalom

Bevégeztetett: Magyarország mintegy 260 milliárd forintot fog költeni az E.ON gáznagykereskedő és gáztároló cégére. Orbán Viktor és beosztottjai ezúttal nem sokat vesződtek a kétkedők meggyőzésével. Jobb, ha az a valami ott a miénk és nem a másé. Csak ne lennének azok a fránya ellenérvek! Persze ilyen összegeknél bárki bármikor bármilyen független szakvéleményt előhúzhat a zsebéből.

De sajnos tény, a siralmas anyagi helyzetű nagykereskedővel gigaveszteséget vásárolunk: költségeit az erős orosz Gazprom magasan, bevételeit az erős magyar állam alacsonyan tartja. Az „így legalább mi magyarok tárgyalhatunk a saját gázárunkról” – érv jelen állás szerint szimpla hazugságnak tetszik. Nem is érkezett válasz a világos felvetésre, amely szerint mostantól bármely állami cég tárgyalhatna új, 2015 utáni szerződésről az oroszokkal, nem kell ehhez százmilliárdokért a jelenleg helyzetben lévő, de lerobbant iroda.

 – A szocialisták már megint problémáznak – söprik le az asztalról a témát, pedig a probléma felvetőjének semmi köze sincs a szocialistákhoz. Két éve több mint ötszázmilliárd adóforintért vettünk Mol-részvényt, indok gyanánt a kormányzat politikai lózungokat sorolt. A kisebbségi csomaggal az állam azóta sem tud mit kezdeni, ma már Orbán Viktor sem szorgalmazza oly hevesen a benzinárcsökkentést, mint ellenzékben.

A pakett ma körülbelül 130 milliárddal kevesebbet ér, hiába fogadkoztak, hogy jó üzlet lesz. Az osztalék kétszázalékos banki kamatnak felel meg. Az Orbán-kormányt egy ellenzéki Orbán Viktor most napi öt sajtótájékoztatóval, árulózással és népszavazással revolverezné, nem elégedne meg az aláírásgyűjtéssel, mint a rezsicsökkentés esetében. Ehhez pedig használhattunk volna európaibb módszereket: ha a fent tárgyalt két gigakiadásból leszigeteltük volna a magánlakásokat, 50 százalékkal zuhanhatna a fűtésszámla, ennyivel kevesebb fogyna ugyanis a drága importgázból.

De ez a matek már magas, a rendkívül bonyolult „ár szorozva mennyiség”-képlet második tagjára a Fidesz kormányon már kevésbé figyel, mint ellenzékben tette. A tárolócég megvásárlásával a Fidesz-kormány a fogyasztáscsökkenés direkt ellenérdekeltjévé vált.

A magyar költségvetés 2013-ra saját forrásból egymilliárd forintot különített el magánlakások energetikai korszerűsítésére, amivel körülbelül egy utca gondjai oldhatók meg, a pályázatok szürreális, pár perces időtartamig állnak nyitva. Persze mindkét gigavétel mögött felsejlik pár gesztus a haveroknak, a holdudvar és a pártkassza kistafírozása. Igaz, utóbbi a szigetelőcégeken keresztül is menne.

A választói kétharmad markáns maradékát ez nem érdekli, kritika nélkül hisznek el mindent, amit Orbán Viktor mond. Aki jól érzi az emberek lelkét: az x-et nem az ész, hanem a szív húzza be. Szinte csak saját maguknak szabhatnának határt, ami elvárható lenne, mert nagyon komoly pénzről van szó. Ezt a 760 milliárdot a magyar lakosságnak (és gyerekeiknek) egyszer még ki kell termelniük.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.