A köznyugalom megzavarása?

A kormány újabb kísérletet tesz a vörös csillag betiltására. A húsz éve hozott jogszabályt most azzal egészítik ki, hogy „a köznyugalom megzavarása” esetén lesz büntethető a munkásmozgalmi jelképek használata. A beterjesztett javaslat indoklásában azt írják, hogy figyelembe vették a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának esetjogát.

Ha igazat állítanak, sajtótájékoztatón, május elsejei felvonuláson, szórólap osztása közben és hasonló demonstrációkon szabadon használható lesz a vörös csillag. (Ilyenek nyomán már egyértelmű ítéletek, illetve határozatok születtek.)

A kormány különböző szintű képviselőinek nyilatkozataiból azonban az látható, hogy nagyon nem szeretnék a május elsejei felvonulásokon sem látni a nemzetközi munkásmozgalom jelképeit. A rendőrök, az ügyészség és a bíróságok vérmérsékletétől függhet, ki és mit ért a köznyugalom megzavarásán. A törvénymódosítás beterjesztői nem voltak bőbeszédűek ebben a kérdésben. Azt hiszem, joggal feltételezhetjük, hogy ez ügyben lesz még dolga a strasbourgi bíróságnak, hiszen a jelkép mellett többek között a „Vörös csillag” és a „Felszabadulás” utcaneveket is elsöpörték. Minden mérlegelés nélkül.

Miért erőlteti a kormány ezt az értelmetlen tiltást? Nyilvánvalóan nem képesek úrrá lenni a súlyosbodó szociális válságon, tehát elterelik a figyelmet, és üldözik az elnyomottaknak és éhezőknek munkát, kenyeret és fedelet követelő politikai mozgalmakat. A vörös csillag olyan nemzetközi mozgalom jelképe, amely már rövid távon sem a bankok, az off shore lovagok, a milliárdosok érdekeit képviseli, hanem a társadalom többségének megfelelő gazdasági döntéseket, igazságos adórendszert és szociális válságkezelő politikát követel minden országban. És semmi esetre sem lehet „egy kalap alá venni” a valóban önkényuralmi szimbólumokkal, a horogkereszttel meg a nyilaskereszttel.

Mi természetesen ragaszkodunk az alapvető szociális és politikai jogokhoz akkor is, ha elzárással fenyegetnek minket. Semmilyen eszközzel nem kényszeríthetnek meghátrálásra. A kormány új törvényét gyorsan le fogjuk tesztelni. 2013. május elsejére felvonulást szervezünk, ahol munkát, kenyeret, fedelet fogunk követelni mindenkinek. Ezzel is bizonyítjuk, hogy az európai demokráciát, a szociális védelmet adó jóléti államot a baloldal képviseli Magyarországon.

 

* A szerző a Magyarországi Munkáspárt 2006 elnöke.

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.