Lencsés Károly: Ha Tőkés kérdez

Tanult a Fidesz a 2002-es választási vereségéből. Akkor biztosnak tűnő vezetés birtokában vágott neki a kampánynak, de alulmaradt. Ezért hát a jobboldal 2010 óta minden részletre ügyel. Mióta kitalálták, hogy a környező országokban élő magyaroknak – a korábbi állításokkal szöges ellentétben – a kedvezményes honosítás lehetőségével együtt a választójogot is megadják, azóta rájuk is. Nemzeti konzultációt is kezdtek velük.

„Újra együtt kormányozhatjuk Magyarországot, és mindannyian beleszólhatunk a nemzet jövőjébe” – írta a határon túliaknak címzett levelében a miniszterelnök. A budapesti kormánypártokkal igen jó kapcsolatot ápoló Tőkés Lászlóhoz köthető Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács felkarolta a gondolatot: az ottani magyarság körében kérdőíves felmérést indít. Egyebek mellett arra várnak választ, arrafelé mennyire elégedettek a Fidesz és Orbán nemzetpolitikájával, s a 2014-es magyar országgyűlési választáson szeretnének-e szavazni. Azt ugyan nem firtatják, hogy ki melyik párt listájára voksolna, de a kérdések alapján kis igyekezettel össze lehet rakni, hány támogatóra számíthat e körből a magyarországi jobboldal.

De a nyomtatványon vannak más rovatok is, ilyen a név és a lakcím (s a vallási hovatartozás, de ezen most lépjünk túl). Így puszta statisztikai adatoknál több információ nyerhető majd a kérdőívekből. Nem megalapozatlanul feltételezhetjük például azt, hogy születik egy a Fidesz erdélyi támogatóit – illetve ellenlábasait – tartalmazó Kubatov-lista. Némi rosszindulattal akár azt is gondolhatnánk, hogy az Erdélyi Nemzeti Tanács az adatokat nem tartja meg magának, hanem megosztja együttműködő partnereivel. Talán még a Fidesszel is. Ebben az esetben pedig a magyar jobboldal – akár a kormány is – célzott kampányba kezdhet majd határon túli „állampolgártársaink” körében. S az ottani politikai szervezeteknek sem kell sötétben tapogatózniuk, ha segíteni kívánnak szövetségeseiknek.

Hiszen „újra együtt kormányozhatjuk Magyarországot”, de az már korántsem mindegy, hogy ki fogja a kormánykereket. A Fidesz pedig nagyon szeretné a hatalmat megőrizni. Mindent meg is tesz ezért: az ellenzék ellehetetlenítése érdekében átírták a választási törvényt és a kampányszabályokat, s választójogot adtak a határon túli magyaroknak. Ez persze nem annyira nemes gesztus, mint inkább haszonelvű. Úgy vélik, azok, akik kedvezményes eljárásban nyerték el a magyar állampolgárságot, bizonyára hálásak ezért, s amikor voksolni kell, tudják a kötelességüket. De ez azért nem lesz automatikus, mert az orbáni megosztó politika következményeit az erdélyi magyarság is megszenvedi. A Fidesz mindenesetre próbálkozik, s valószínűleg foggal-körömmel küzd majd azért a pár mandátumért is, amelyről a határon túliak dönthetnek. Most már biztonsági játékra mennek, és minden egyes szavazatért lehajolnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.