Rekord

Örök igazság, hogy az üléspont határozza meg az álláspontot, ez alól még Matolcsy György sem kivétel. A költségvetésért felelős miniszeri bársonyszékből a független jegybank míves kárpitozású, kényelmes elnöki székébe átülve tényleg másképp látszik a világ. A másfél éve a kamatcsökkentést és a felelős jegybanki magatartást még éles hangú közleményekben hiányoló Matolcsy első, jegybankelnökként levezetett monetáris tanácsi ülésén máris történelmet írt. Kormánypárti tagtársai támogatásával öt százalékra csökkentette az alapkamatot. Ez rekord. Ilyen mélyen magyar kamat még sohasem járt.

Az e felett érzett büszkeség egy percre elfeledtetheti azt a miniszterként átélt kudarcélményt, hogy a kormány nyomására nyolc hónapja megindított kamatvágási sorozat máig nem tudott semmilyen értékelhető hatást kiváltani sem a hitelezésben, sem a gazdasági növekedésben.

Matolcsy 1998 óta dédelgetett álma, majdhogynem mániája a hétszázalékos gazdasági növekedés. Ma ott tartunk, hogy ennek az egytizedét sem jósolják jelenleg Magyarországnak az elemzők, sőt a recesszió folytatódását vetítik előre. Az idei költségvetést 0,9 százalékos növekedésre alapozta a Matolcsy vízióit kritika nélkül magáévá tévő kormány, és most mit látunk? Jegybankelnökként félszázalékos növekedést vár az idei évtől. Ez kishitűség.

De Matolcsy tud nagyvonalú is lenni. Az idei inflációt 5,2 százalékosra méretezte, ehelyett az új perspektívából már csak 2,6 százalékos pénzromlást lát. (Hála a rezsicsökkentésnek.) A jövő évi választások előtt a szavazóbázissá érett nyugdíjasok viszont az előbbi alapján kapják járandóságukat. Egy tulajdonsága máig nem változott Matolcsy Györgynek: egyetlen számot sem tud eltalálni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.