Friss Róbert: Nemzeti átjáróház

A rezsicsökkentés megvédéséért indított szabadságharc egyik győztes csatája után, a sürgősséggel módosított adatvédelmi törvény értelmében immár legálisan lehet aláírásokat gyűjteni az emberek otthonában is. Bizonyos feltételekkel persze, mert munkaszüneti napokon vagy gazdasági célból nem. Csakis politikai marketingről lehet szó, ami pedig a személyes adatokat illeti, ott rigorózusan követni kell az információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit.

Ám, mik ezek a megkötések ahhoz képest, hogy a Fidesznek sikerült egyensúlyba hoznia a véleménynyilvánítás szabadságának, a magánszféra védelmének és a tisztességes adatkezelés követelményének alkotmányos jogát! Legalábbis pislogás és hebegés nélkül hétfőn, maga Rogán Antal frakcióvezető világosított fel bennünket erről, amikor egy sajtótájékoztató erejéig megtért valamely köztérről, ahol serény bókokkal győzködte a járókelőket három év legnagyobb átverése, a rezsidíj csökkentéséért folytatott harc nagyszerűsége mellett.

A jövőben nem kell hát fagyoskodva izzadniuk, izzadva fagyoskodniuk a pártaktivistáknak: becsöngethetnek bárhová, hogy a konyhaasztal mellett szerezzék meg a támogatást, akár a 3,20-as kenyérnek is, kerüljön az a végelszámolásnál bármibe az országnak.

Megnyugodhat az egy hete felhorgadt Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke is, aki azért mordult, mert (szerencsére) nem létezett törvény, amely kimondta volna: a polgárt otthonában is színvallásra lehet késztetni. Pedig a Fidesz már akkor is ezzel jött. Akkor meg hogy? A gyanú ugyan megmaradt – mondja –, hogy a házi aláírásgyűjtés közben az adatkezelők esetleg lakcím szerint csoportosítják a polgárokat, és „negatív listákat” állítanak össze azokról, akik nem kívánnak részt venni az általuk javasolt kezdeményezésben, de a fene bánja a pártlisták gyanúját, ha egyszer megvan a jogalap.

Amúgy aligha született olyan ember, aki nekigyürkőzik majd a saját szabadságharcának, hogy magára haragítva mindenféle rejtett erő ellenszenvét, megvédje magánvéleményét, és visszatessékelje a gangra az adatgyűjtőt. Nem tiltakozhat a törvény ellen a demokratikus ellenzék sem. A médiából szinte kiszorítva nem tehetnek mást, mint amit maga a szocialista pártelnök is bejelentett. Hogy aktivistáik háztól házig, ajtótól ajtóig mennek majd, és igyekeznek meggyőzőek lenni. Ehhez képest halhólyag az Együtt 2014–PM facebookos aktivistatoborzása, amelyet a kormányoldalnak azért sikerült kommunikációs lufivá fújnia.

Egyetlen átjáróház lesz hát hamarost az ország, amin keresztül, aki csak akar, betrappol a magánszférába. Egymás kezéből tépik majd ki a csökkentett rezsivel fűtött otthonába megtérő közmunkás polgár lakásának kilincsét a felhevült pártaktivisták. A polgár meg, hogy szabaduljon, aláír majd a politika kezében utóbb érvként lobogó minden ívet, pedig azok minden darabja csak messzebb sodorja őt magát a demokrácia valódi gyakorlásától.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.