Trikolor és multikolor

Ha ott keresnénk a tanulságokat, ahol vannak, akkor most egész Magyarország a kovásznai hajpántügyön rágódna. De nem rágódik. A romániai sajtó tele van vele, a magyar nyelvű is, a román nyelvű is, a magyarországi nyilvánosságot viszont nemigen érdekli a dolog.

Igaz, vér nem folyik, sérültek nincsenek, az események nem olyan drámaiak, mint a Vajdaságban, ahol nemzetileg radikalizált ifjak lelkesen verik a magyarokat. A kovásznai ügy sokkal kevésbé egyértelmű, ezért sokkal több benne a rágódnivaló. Mindenki átélhette benne a többségi, a kisebbségi, a sértő és a sértett pozícióját.

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor líceumnak van egy nagy magyar és egy kicsi román tagozata. Magyar az igazgató és a tanárok túlnyomó többsége. Tavaly román diákok, román nemzeti ünnepen el akarták énekelni a román himnuszt, de nem engedték nekik. Viszont magyar diákok gúnyolódtak velük magyar zászlókkal, nagy-magyarországos pólókban. (Más források szerint volt román himnusz, amit magyar diákok kifütyültek.)Március 15-én viszont egy 15 éves diáklány napokon át a román trikoloros hajpántjával provokált, mások román színekre festették az arcukat, mint a focimeccseken (március 19-én magyar zászlót is égettek egy kolozsvári futballmeccsen). Végül a hajpántot elkobozták, kitört a botrány, a hajpántos leány világgá kürtölte, hogy gyűlöli és megveti a magyarokat. Ezzel sok hívet és barátot szerzett, másrészt persze meg is fenyegették a Facebookon. Országszerte villámcsődületeket szerveztek a „védelmére”. Kolozsvárott ennek keretében megmászták Mátyás királyt, ledobálták a koszorúkat és megtaposták rajtuk a magyar nemzetiszínű szalagot. Az oktatási minisztérium vizsgálódik, a rendőrség vizsgálódik, az országos diáktanács közleményben fejezte ki fölháborodását, hogy egy romániai iskolában egy diáklányt megfeddhetnek a tanárai, és megfenyegethetnek az iskolatársai, amiért a román nemzeti színeket viseli.

Képzelje magát a kedves olvasó a román diákok helyébe, akiknek a saját hazájukban kisebbségben kell érezniük magukat, nem énekelhetik zavartalanul a saját himnuszukat, nem viselhetik korlátozás nélkül a nemzeti színeiket. Képzeljük magunkat a magyar diákok helyébe, akiket a nemzetállami román alkotmány másodosztályú állampolgárnak minősít, s akiket az a veszély fenyeget, hogy a saját pátriájukban sem lehetnek a maguk urai, hiszen a román kormányok évek óta azon mesterkednek, hogy Székelyföldet eltüntessék egy román többségű óriás megyében.

Az erdélyi honlapokon a kommentek ezrei az összes véleménytípust rögzítik. A kölcsönös empátia ritka. A Magyar Polgári Párt elítélte a román provokációt, a helyi román szociáldemokraták kiálltak a román diákok mellett, az RMDSZ hallgat. Madalin Guruianu, a Nemzeti Liberális Párt megyei vezetője elítélt minden magyart és románt, aki a másik nemzeti ünnepét nem tartja tiszteletben és provokációra használja föl. Ő azért hibáztatta a líceum vezetőit, amiért nem léptek fel rögtön – már március 15-én – a román nemzeti színeket viselő diákok ellen. Az ilyeneket szokták hazaárulónak minősíteni ott is, itt is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.