Uj Péter: Eloligarcházódásosdi

A lángoktól ölelt következmények nélküli komp-Abszurdisztán nemcsak éllovasok közt sereghajtó balkanizálódó banánköztársaság, de Európa nyelvi szemétdombja is, idehordja mindenki megunt szavait, szintagmáit, mondatszerkezeteit, rothadó közhelyek állnak bűzölgő depóniákban, roncsolt kifejezések, az egész ország egy szemantikai szeméttelep. (Egy normális országban ilyen nincsen persze. Az „egy normális ország” is kuka.)

Hogyan is lesz kiüresedett, szánalmas nyelvi roncs egy egykor világos, értelmes, életerős szóból? Hát úgy, hogy fölkapja valamelyik papagájkommandó (kuka!), bizottsági ülésről száll plenárisra, plenárisról doorstep-sajtótájékoztatóra, onnan közleménybe, Facebook-oldalra, kispublicisztikába, nagypublicisztikába, flashmobba, tüntetésre és így tovább, körbe-körbe, míg a szélei le nem törnek, színe meg nem fakul, felületén folytonossági hiányok nem keletkeznek.

Példaként vehetjük a gyönyörű hangzású, görög eredetű (már a régi görögök is kezdetben izzó tűzgolyók voltak) oligarcha szót. Hogy mit jelent Oroszországban, az nagyjából mindenki számára világos. Hogy mit jelenthet Ukrajnában, arról is sejtünk valamit. De mit jelent Magyarországon? Passz. Semmit. Kuka.

Pedig nem kisebb nyelvmágus, mint az öregecskedés, az „éjjel és este”, valamint a kurvaország alkotója, Gyurcsány Ferenc ásta elő a szót valamikor a kétezres évek elején, hogy támadást intézzen vele az OTP elnök-vezérigazgatója ellen.

Aztán Bokros EP-képviselő következett el, ugyanezzel a céllal, és hopp, a szó beröppent a kampányba, oligarcháztak hevesen a fideszesek, aztán a választás után az új ellenzékiek, oligarcházott az LMP, a Jobbik, el sem telik ülésnap oligarcházás nélkül, és veszetten oligarcháznak az újságírók, persze, lassan oligarcha lett mindenki, aki megkeresi a magyar átlagbér kétszeresét, és látott már parlamenti képviselőt közelről.

Összeoligarcházódott az ország, miközben tényleg úgy tűnik, hogy egyre oligarchikusabb minden. Hallottak már dühödten oligarcházni embert, aki több tízmilliárdos vagyonát simán politikai alkuk révén szerezte, oligarcházott itt már bankvezér milliárdos képviselőnek, Simicska Lajos Nyerges Zsoltnak, Demján Sándor Csányi Sándornak, Puch László Karl Imrének. (Jó, hát olyat is láttunk már, hogy a közérdek és magánérdek viszonyát feszegette a fő PPP-mágus a legnagyobb PPP-okosság színpadán.)

Szóval, ha a közeljövően találkoznának azzal a hírrel, hogy eljárást indítottak egy magából kivetkőzött pártpénztárnok ellen, aki brutálisan mellbe oligarcházott egy vézna kisnyugdíjast az Aldi előtt, ne higgyék el!

Nem indítottak eljárást.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.