Kérés a Falkland-szigetekről

Falkland-szigeteki honfitársaimmal új jövőre ébredtünk: hazánk kinyilvánította akaratát.

Harminc évvel hazánk brutális lerohanását követően a Falkland-szigetek népe semmit sem szeretne jobban,mint közös érdekeken és kölcsönös tiszteleten alapuló jószomszédi viszonyt Argentínával.

Amint a XXI. századi nemzetekhez illik, felajánlottuk a lehetőséget a tárgyalásra, az eltérő nézetek megvitatására. Argentína kormánya azonban nem kíván együttműködni velünk: gyarmatosítóknak titulálva elutasítanak bennünket, vagy egyszerűen úgy tesznek – amint azt külügyminiszterük nyilatkozta nemrégiben Londonban –, mintha nem is léteznénk. A népszavazás, mely nemzetközileg is a figyelem középpontjába helyezte a Falkland-szigetek lakosságát, egyértelmű válasz Kirchner elnök lekicsinylő és elutasító politikájára.

A népszavazás egyértelmű üzenete a nemzetközi közösség felé az egybehangzó „igen”, mellyel azt a kívánságunkat fejeztük ki, hogy továbbra is az Egyesült Királyság tengerentúli területe kívánunk maradni. Ez az itt élők akarata. Egyértelmű, szabadon meghozott döntés, mely egyúttal alapvető demokratikus jogunk is, melyet az Egyesült Nemzetek Szervezetének Alapokmánya is magában foglal, és amelytől az argentin kormány semmiféle nyomása nem foszthat meg.

Gyarmati múltunkat rég magunk mögött hagytuk. Az Egyesült Királysághoz való kötődésünk modern, demokratikus értékeken alapuló kapcsolat, mely – csakúgy, ahogy mi magunk is – folyamatosan fejlődik. Argentínához hasonlóan a mi társadalmunk is európai telepesek leszármazottaiból jött létre. Ez a társadalom azonban – éppúgy, mint Argentínáé – nyitott és egyre kozmopolitább. Argentína londoni nagykövete, Alicia Castro azzal utasítja el a népszavazásunkat, hogy „britek szavaztak arról, hogy britek legyenek”. Mennyire nem ismeri a Szigeteket! A népszavazáson több mint 20 nemzetiség vett részt –köztük argentinok, chileiek, amerikaiak, oroszok és britek: mindannyian Falkland-szigetekiek.

Tegyük hát egyértelművé: nem gyarmatosítók igájában vergődő népről van szó. Nem akaratunk ellenére vagyunk itt. Nem betelepített nemzet vagyunk, semmiféle őshonos nép helyét nem foglaltuk el jogtalanul. A Falkland-szigetek csaknem 180 éve az otthonunk. Vannak olyanok is, akiknek családfája kilenc generációra megy vissza – ami hosszabb, mint amivel egyes argentinok dicsekedhetnek, akik minket vádolnak azzal, hogy idegen betelepítettek vagyunk. Büszke, virágzó közösség vagyunk, és a mi népünknek is vannak jogai.

Argentína kormánya úgy nyilatkozott, hogy tiszteletben tartja érdekeinket, de talán megbocsátják nekünk, ha feltesszük a kérdést: ki határozza meg ezeket az érdekeket? Egyértelmű, hogy ezt csak mi magunk tehetjük meg. A nép szabad és demokratikusan kifejezett akaratát Buenos Aires nem kezelheti kényelmetlen igazságként és nem hagyhatja figyelmen kívül. Képtelenség azt gondolni, hogy így egy egész nemzetet el lehet tüntetni. Pontosan ez a fajta gondolkodás az, ami a XIX. század legsötétebb gyarmatosító mentalitására emlékeztet – amit pedig az argentin kormány állítólag elutasít.

Új fejezetet nyitottunk a történelemben, mely a múlt helyett a jövőbe tekint, és amely otthonunkat a jövő generáció számára kívánja tovább építeni. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy gazdaságunk növekedését fenntartható halászattal, a turizmus és a mezőgazdaság fejlesztésével biztosítsuk, valamint törekszünk rá, hogy olajiparunkat környezettudatos módon fejlesszük. A továbbiakban is kiemelt hangsúlyt fektetünk az egészségügyre, valamint az oktatásra is, amivel a fiatalokat szeretnénk segíteni abban, hogy tehetségüket a legmesszebbmenőkig kibontakoztathassák.

Ebben a jövőképben Argentína számára is vannak lehetőségek. Együttműködve – ahogy ez korábban működött is – mindkét nép sikeresebb és boldogabb lehet. Argentína azonban ahelyett, hogy hidakat építene, határokat húz fel. Argentína kormánya megpróbálta korlátozni kommunikációnkat a világ többi részével, megpróbálta tönkretenni iparunkat és megfélemlíteni népünket. Mindez csak annyit eredményezett, hogy elhatározásunk még inkább megszilárdult. A szabadságunkat nem lehet ellopni, a minket megillető emberi jogokat nem vagyunk hajlandóak feláldozni.

A Falkland-szigetek népe egyértelmű döntést hozott. Most a világ többi, demokráciát és politikai szabadságot tisztelő nemzetén a sor, hogy szavát felemelve támogasson bennünket. Nemzetünk kinyilvánította akaratát –őszintén remélem, hogy ez Önöknél is meghallgatásra talál.

*A szerző a törvényhozó testület tagja.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.