A Fidesz, Matolcsy és a 300

Ezek a fideszes fiúk már megint kitaláltak valamit! – lassan el kellene lopni a szőnyegáruház reklámját, és bomba áron hirdetni a forintot: egyre olcsóbbak leszünk. A nagyon erősen nemzetivé vált jegybank vezetőváltása körüli piaci hisztéria, a lassacskán 300 forint környékére kúszó euróárfolyam elérése igazi unortodox teljesítmény. Miközben a piacokra ömlik a pénz, tőlünk menekül.

Az elején ráadásul egész jól is csinálták – szépen fárasztották a befektetőket. Bedobták Matolcsyt, majd cáfolták. Ráengedtek kicsit, és nem döntöttek. Hezitáltak, tanácskoztak. Szivárogtattak, és nem erősítettek meg. Aztán előre megmondták az időpontot, majd a helyet, és már nem volt semmi meglepetés. Bekajálta a piac, ahogy kell. Ennél klasszikusabb csak Mozart lehet.

A második tételt viszont nagyon elszúrták. A szándék megvolt: Matolcsy önmagát felülmúlva nem mondott semmit. De azzal, hogy nem állt elő valami borzalmas gazdaságmentő elképzeléssel, el is bizonytalanította a befektetőket. Mindenki azt várja tőle, hogy le- és szétcsap, mindenki azt gondolja, hogy némasága csak annyit jelent: nem áll elő a farbával. Ha hallgat, azzal azt sugallja, még ő se meri elmondani, mire készül! Nem jó, ha valaki túl hirtelen vált.

Mi is meglepődtünk tegnap, hogy a kiskereskedelem januári visszaesése kapcsán elmaradt a szokásos közlemény a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy az adatokból világosan és egyértelműen kiviláglik a fellendülés, mert az első hónapban 10 százalékkal nőtt a hólapátok eladása a múlt évihez képest. Sőt: a jegybank új vezetése se adott még ki közleményt, hogy a magyar forint régiótól elszakadó mozgása bizonyítja, milyen jó úton jár a monetáris politika, amikor (ezzel is) a gazdasági növekedést segíti. De itt ez meg se kottyant. Tudtunk mi máson egyszerre sírni és nevetni.

Ma minden elemző, bróker és alapkezelő csak egyetlen kósza másodpercre szeretne belátni Matolcsy vagy bármely Fidesz-felsővezető agyába, hogy annak mély rengetegéből előhalásszon egyetlen információmorzsát. Ilyenkor a szokásos fideszes ötletek, az újabb marketingakciók borzasztó hatást tudnak kiváltani.

Példának okáért, ha a miniszterelnök megmentené a devizahiteleseket (amit minden második hónap harmadik hetének keddjén hobbiból megtesz egyszer), az most azt is jelenti – mert már jelentheti –, hogy visszaváltja majd a kölcsöneiket forintra. Főleg, ha a jegybankelnök utálja a devizahitelt, munkatársai meg magasnak tartják a devizatartalékot. Amit át lehet váltani akár rubelra is, a diverzifikáció (figyelem: nehéz szó!) biztonságos az új gazdasági miniszter szerint, ha Rogán erről beszélt Moszkvában. Ha nem, akkor meg swapról – azt se értette senki. Nem is lett volna annyira érdekes az egész, ha mindenki tudja, látja, hogy mit akar a jegybank csinálni. De ez el lett mérve.

A baj most az, hogy még bele se kezdtek. Ami miatt aggódunk, hogy mi lesz, ha megteszik.

Rubelparádé Moszkvában – a rubel támogatására
Rubelparádé Moszkvában – a rubel támogatására
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.