Csavarás

Marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, amikor az Alkotmánybíróság tavaly nyáron kimondta: alaptörvény-ellenes, hogy a nyugdíjkorhatárt szinte egyik napról a másikra 70-ről 62 évre csökkentették. Addigra már amúgy is mindenen túl voltunk, a teljes bírói kar csaknem tíz százalékát menesztették.

Mindezt hol azzal magyarázták, hogy egységesítik a nyugdíjrendszert, hol azzal, hogy korszerűsítik a bírósági szervezetet.

A lényeget azonban másutt kell keresnünk. A kormány ugyanis alig titkolta, hogy igazából a bírósági felső vezetőktől akar szabadulni, más módszert pedig a határozott időre kinevezett elnökök és kollégiumvezetők felállítására nem tudott kitalálni. Minden marad a régiben – ígérte Orbán –, ám az Európai Unió Bíróságának őszi, a kényszernyugdíjazás miatt hozott elmarasztaló ítélete után a nyakas miniszterelnök visszakozni kényszerült. Több javaslat is született, mit kezdjenek a több mint kétszáz menesztett bíróval, s a szaktárca a végén már addig jutott, hogy mindenkit vissza kell venni, és a nyugdíjkorhatárt is csak fokozatosan, tíz év alatt csökkentik 65 évre.

Az ügy tehát már-már happy enddel zárult, de az előterjesztésben leszögezték: korábbi vezetői posztját viszont nem kaphatja vissza senki. Nyilvánvaló persze, hogy ez sem jogállami megoldás, és az unió megint közbeszólhat. Így tovább finomodott a tervezet: aki kéri, azt oda kell visszahelyezni, ahonnan felállították. Csavartak azonban még egyet a szövegen: erre csak annak lesz lehetősége, akinek a helye még üres.

Az ötven-egynéhány felső vezetői posztot persze azóta csaknem kivétel nélkül betöltötték. De ha esetleg így sem lenne jó valamiért, majd csavarnak rajta még egyet. Majd még egyet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.