Pető Péter: Marcinak jó lesz

 

Mert így döntöttem. Ezzel az árnyaltnak, s az ügy súlyához képest részletesnek semmiképpen sem nevezhető válasszal kínálta meg az újságírót Rubovszky György, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke, amikor a kolléga arról érdeklődött, hogy az eredeti, keddi időpont helyett miért hétfőre hívta össze a testületet.

A felvetés fontos, a grémium ugyanis paritásos alapon szerveződik, de tudható volt, hogy a hét első napján az ellenzéki politikusok kisebbségben lesznek. Ennek az az oka, hogy Szilágyi Péter nem vehetett részt a munkában. A politikus az LMP képviseletében volt tag, de a Párbeszéd Magyarországért mozgalomban folytatja munkáját, s a találkozó idején még nem osztották újra a bizottsági helyeket. Ezt a príma lehetőséget használta ki Rubovszky: a kormánypárti képviselők egyetlen napra többségbe kerültek, s a papírformának megfelelően elfogadták Zsiga Marcellnak a magyarázhatatlanra adott írásos magyarázatát.

Amint arról már beszámoltunk, a fideszes talentum vásárolt egy házat, ám vagyonnyilatkozata alapján nem volt pénze a vételre. Kollégái a fentebb részletezett módon elérték, hogy ne kelljen túlzásba vinnie a bizonyítást, szolidaritásból hittek neki.

A Párbeszéd Magyarországért közleményben reagált az esetre, s azt kéri: tárgyalják újra az ügyet. Kár lenne, mert ez az újabb trükk, amelynek során – az elvileg azonos létszámú kormánypárti és ellenzéki stábbal működő bizottságban – szándékosan akkor hoznak döntést, amikor a narancssárgák többségben vannak, a Nemzeti Együttműködés Rendszerének legnemesebb hagyományaihoz illeszkedik. Éppen ezért nem lenne hasznos ismét elővenni az aktát, mert megnyugtatóbb, ha a szisztéma káderpolitikájának emblémája az Országgyűlésben marad. Jelenléte mindennap emlékezteti a szavazókat arra, hogy valójában mennyivel különb ez a garnitúra, mint az úgynevezett elmúlt nyolc év válogatottja. A kipirult arcú fülkeforradalmárok ugyanis nyilván arra vágytak, hogy a területet, amelyet egykor Magyar Köztársaság néven azonosítottak, a veresek helyett az e téren magasabb szinten teljesítő narancssárgák alakítsák át Monopolyra hajazó társasjátékká.

Most már csak arra kell figyelni, hogy az illetékesek a ciklus hátralévő részében is ilyen kreativitással lássák el feladataikat, s akkor megfelelő gyakorisággal hívják fel a figyelmünket arra, miként válhat a politika morális tartalmáról fölényes stílusban előadó szervezet annyira erkölcstelenné és gátlástalanná, hogy ahhoz képest a dalmatakölykökből pöttyös bundát készíttető Szörnyella de Frász Gandhiba ojtott Hófehérkének tetszik. Nincs tehát semmi baj Rubovszky vonatkozó döntésével, s forgalmas kalózkocsmákban bicskanyitogatóként definiált hányaveti feleletével: éppen olyan az ország, amilyennek most lennie kell.

Olyan, amilyen Marcinak jó lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.