Előcsapás

Kicsit elmérte az előcsapást Habony Árpád. Talán már a kormányfő kommunikációs guruja is látja, hogy csak a pénzügyi (nemzetgazdasági) tárca csapata pánikoltatta be erre a jegybanki adósságos sztorira, pedig nem ért volna ennyit. Az egész nem több, mint szakértők közötti veszekedés, valójában nagyon keveseket érdekel, hogy a 2027-ig tartó előrejelzési horizonton a jegybank mit lát másként, mint tavaly, és hogy a grafikonban hol van éppen pukli, meg meddig megy le az adósság.

Mára kiderült, hogy miért kellett Simor András ellen karaktergyilkossági kísérletet elkövetni. Annyi történt, hogy a Magyar Nemzeti Bank néhány hete – a szabálykönyveknek megfelelően – jelezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy elkészítette azt a tanulmányt, amelyet minden évben szokott. Ahogy minden évben szokták, most is jól lehúzták benne a kormányt. Ez néhány szakértőn, unatkozó brókermilliárdoson kívül azonban senkit se érdekelt volna. Ám most ez a banki évértékelő összeért Simor távozásával meg az Európai Bizottság prognózisával – a kormányzati kommunikátorok pedig beijedtek a nagy semmitől.

A minisztériumi szakértők régről ismerik a jegybanki stáb összes modellszámítási varázslatát, amellyel amazok azt bizonyítják, mennyire buta az ő előrejelzési rendszerük, és egyébként ők maguk is. Kormányokon átívelő, ősi ellentét ez, nem mostani szokás. Sőt nem csupán magyar virtus: ez a közgazdasági fékek és ellensúlyok rendszere. A prognóziskészítők hitvitájának eredménye általában az, hogy egyre jobb előrejelzések készülnek – a világ jobbik felén. Nálunk, ahol igyekeznek népet butítani – növekedésnek állítani be a recessziót, kolbásznak a kőkerítést –, egy eltérő prognózis már lázadás. Ugyan mindenki tudja, látja, hogy a növekedésnek annyi, és emiatt elszállt a költségvetés, de még hivatalosan ebben hinni kell az év elején.

És ne legyünk igazságtalanok: ez is évtizedek óta megy így. Nincs kormány a rendszerváltás óta, amely legalább egyszer ne próbálta volna meg eltagadni az eltagadhatatlan tervezési hibát. Amikor a jegybank szólt, a jó szemű minisztériumi szakértők már tudták: valamire készülnek. Nem volt ugyanis elegáns húzás az MNB-től, hogy előre hozta a jelentés elkészítését néhány hónappal. Érthető persze – meg akarták mutatni, mit tudnak, a szokásos finom fricskát elhelyezni dicsőség. Ráadásul attól tarthattak: ha új vezetés jön, ezt már nem tehetik meg. Ám az ily módon előre hozott jelentéstől megijedtek a minisztériumban, és gyorsan szóltak is mindenkinek: lehet, hogy baj lesz. Ekkor lépett be a terembe (mondjuk) Habony Árpád – a történet innentől ismert. Működésbe lépett a Fidesz barátellenség felismerő rendszere, betöltötték a fegyvereket, és lőttek. Mindenre. Ezzel persze sikerült akkora zajt csapni, hogy már mindenki odafigyelt.

Simor András
Simor András FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.