Ócsa, a modell

Hírlik, hogy az érdeklődés lanyhulása miatt mégsem épül meg a tervbe vett ötszáz ház Ócsa és Üllő között a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére. A grandiózus lakóparkról szóló hírek az Orbán-kormány színre lépése után röppentek fel, s az organikus építészet modern elemeivel, közösségi terekkel ellátott falu építését nagy várakozás előzte meg. Azzal együtt, hogy már az elején sokan hüledeztek, miért ezen a lehetetlen helyen, Ócsa lakott részétől távol kell a park első ütemének nyolcvan házát felhúzni.

Itt tartanak

És miért oly drágán? – tette föl az újabb obligát kérdést az építkezés megkezdésekor egynémely „rosszindulatú” sajtóorgánum. A házanként 30 millió forintos bekerülési költségre felhördült a közvélemény semlegesebb része is. Ez úgy is sok, hogy a puszta kellős közepére tervezett lakhelyekhez kellett a közműveket kiépíteni. Ócsa környékén ennél jóval kevesebbért is lehet házat venni. Ez ingerelte azokat, akik gyanakodva figyelték az építkező állam üvegzsebeit.

Pár hónapja derült ki, hogy nem lesz gázvezeték a telepen. Ez volt az a momentum, amely kissé komolytalanná tette a modern lakóházakat képzelő sokaság szemében az ócsai devizahiteles projektet. Propán-butángáz-palackokkal főzni a konyhában, finoman szólva, nem huszonegyedik századi megoldás. Akkor sem, ha a kormányzat naponta elmondatja: Ócsa mintaprojekt lesz.

Hazudj valami egészen nagyot, a valósággal ne törődj – ezt lehet most kiolvasni a devizás lakópark-modell töpörödéséből. Ez odáig jutott, hogy nincs elég olyan alkalmas jelentkező, aki megfelelne a „bukott devizahiteles” kritériumnak. Erre mondta a hét elején a belügyi forrás, hogy a kormány majd eldönti, tartja-e magát az eredeti ötszáz házas tervhez.

Vagy inkább szép csöndben ejti a hajdan Kós Károly szellemében tervezett, de aztán az idő előrehaladtával egyre kevesebb komfortlehetőséget magában rejtő falukoncepciót, s visszakozót fúj.

Az ócsai lakópark esete a nagyotmondás tipikus példája. Meglepne, ha sikeres lenne, de mégsem temetném előre, hisz el sem készült, meg kell nézni, mi jön ki belőle. Születését végigkísérte Orbánék erőszakos és harcias, a valósággal sem alkuvó álláspontja. Föl se merült, mert senki sem volt hajlandó végiggondolni, hogy például a kiskunlacházi volt szovjet laktanya épületeit hatékonyabban át lehetne alakítani. De talán Ócsa is jobban járt volna, ha a település nehezen értékesíthető ingatlanjait használták volna ahhoz, hogy kisegítsék a bajból azokat a devizaadósokat, akik belemennek ebbe az alkuba.

Nem baj. Lesz majd nyolcvan, méregdrágán, az adófizetők pénzéből épült, korszerűtlen, alacsony komfortfokozatú ház Ócsa és Üllő közt az M5-ös sztráda mentén, amely azután sokáig Orbánékra fog emlékeztetni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.