Sikerdíjat Vargának!

Pénzhamisítókat fogott nemrég a rendőrség. Az elkövetők a frissen gyártott pénzzel először is óraszíjat vásároltak egy a püspökladányi MÁV-állomás közelében levő boltban, tehát rögtön, amint beérkeztek a városba. Nem órát, hanem szíjat. Ebből arra lehet következtetni, hogy valamelyiküknek volt egy szerinte remek órája, de elszakadhatott a szíja, ezért egy jó ideje nem tudta felvenni, mert arra viszont nem volt pénze, hogy vásároljon egy új szíjat, akár csak műanyagot is. De most egyenesbe került.

Ezzel nem fejezték be. Rá is akartak gyújtani. Nyilván volt még egy jó adag a saját cigarettából, amit szeretnek, mert nem valami elegáns márkából kezdtek el kartonszámra spájzolni, hanem öngyújtót vettek. Amikor így már szinte minden rendben volt, megkoronázták a napot gyümölccsel és péksüteménnyel. Így aztán, amikor Biharnagybajomban a rendőrök lecsaptak a pénzgyárra, a hamisításra használt eszközökön kívül mást nem tudtak lefoglalni, mert mind a gyümölcsöt, mind a péksüteményt megették a bűnözők.

Ugyanebben a megyében a hatóságok egyetlen – igaz, hideg – napon nyolc ember ellen indítottak eljárást engedély nélküli favágás miatt. Mindegyiküket egyből szabálysértési őrizetbe vágták, nem azért, hogy legalább egy ideig ne fázzanak, hanem hogy kéznél legyenek a gyorsított eljáráshoz. Megeshet, hogy volt közöttük, aki pénzért irtotta az erdőt, de a többség a meleg reményében.

A hatóságok ezekben a hetekben jellemzően kétirányú terheléssel küzdenek. Egyrészt hajszolják a fatolvajokat, másrészt mentik a megfagyás elől a leglehetetlenebb helyeken mosolyogva szendergő részegeket. Őket azután átadják a családnak, ami legalább meleg hangulatú esemény lehet. Egyedül Budapest belvárosa a kivétel, mert itt alig van kivágható fa, viszont éppen a védettebb helyekről szorítják ki a szerencsétleneket a hidegbe.

Országszerte nehéz ilyenkor a rendőröknek – például tettenérés után kellett bekísérni egy férfit, aki egy egész kiló kávét lopott a bevásárlóközpontban, egy másik pedig egy teljes üveg bort. Persze őrizetbe vették őket. A napokban buktattak le egy a pénzhamisítóinkhoz hasonló kaliberű bűnözőt, aki hamisított bérlettel utazott a buszon. Máshol lakásbetörés után vittek el a frizsiderből minden húst.

Már-már megkönnyebbülést okoz a hír, hogy Szegeden falbontásos módszerrel egy pénzzel, ékszerekkel teli páncélszekrényt támadtak betörők. Nem rézcsövet vittek el, mint a házból, ahova mások kétszer is visszamentek, vagy kanálmélyítőt (?), mint egy autó hátsó üléséről Pesten, hanem legalább pénzt találtak valahol – ráadásul szerencsére őket is megtalálták.

Van persze máshol is e kiszáradt világban pénz, amelynek jobb helye lett volna talán akkor is, ha ellopják. Lassan megszűnhetne a megbízatása Varga Mihálynak, aki Fellegi Tamás után a második miniszter volt, aki azért kapta gömbölyű fizetését, repülőjegyeit és minden mást, hogy ne állapodjon meg az IMF-fel. Egy sikerdíj még járna neki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.