Bächer Iván: Egy hírlapíró halálára

Faragó Vilmost, hírlapírót, kollégát, barátot temettük a héten. Meghalt most már biológiai valójában is. Mert szellemi, lelki értelemben ő már jó ideje halott volt. Nem ide tartozó. Másvilági.

Ő a Kádár-rendszer része volt, mondhatni, ő volt a Kádár-rendszer maga. No persze ezzel korántsem volt ő egyedül. Őt a Kádár-kor és bizony az azt megelőző Rákosi-világ emancipálta; ezek nélkül mint falusi, kisvárosi borbély, iparos vagy paraszt pengethette volna le az elmúlt hatvan évet. Ha egyáltalán életben maradt volna.

A viharsaroki iparos-paraszt gyereket az iskola, a kultúra emelte ki az újkígyósi sárból. Az a természet adta világ, amelyben mondjuk egy sváb vagy egy magyar paraszt, egy soproni vagy egy szegedi vagy egy debreceni polgár cseperedhetett, élhetett, halhatott kétszáz éven át, a biztonság világa az ő gyermekkorában foszlott szét – most már úgy tűnik: végérvényesen.

Csak kapkodta gyerekfejét, mikor az egyik nap lezsidózták, másik nap lesvábozták, később lekispolgározták, kulákozták, a végin pedig lekommunistázták. Zsidónak minősített rokonait gyerekszeme láttára vitték el megölni, lesvábozott övéit is vagonba tették, és elszakították a szülőföldtől. A gyermekkor traumái nem csupán későbbi politikai, társadalmi nézeteit határozták meg, de magánéletét, jellemét is; a történelem, történelmünk nem egyszerűen formál minket, de beépül húsunkba, csontjainkba, sejtjeinkbe is.

Életének és munkálkodásának ezek adták meg kereteit: nem akart több szegénységet, nem akart többé származás szerinti különböztetést, és biztonságra vágyott, arra, hogy tudja, mit hoz a holnap, a holnapután. Nem akart több traumát. Ezeket kapta meg, vagy vélte megkapni attól a rendszertől, amelyben élte telt, és amelynek – morgolódva, bírálva, fejcsóválva, de – szolgálatába szegődött. Szüksége volt mindig fogódzóra. Ő a Kádár-korban vélte meglelni, és talán valóban: meg is lelte abban a kapaszkodót. A „fényes szelek” szárnyán került középiskolába. 1949-ben érettségizett.

Azt ötvenes évek derekán szerezte meg diplomáját. 1962-ben került az Élet és Irodalomhoz, akkor, amikor a lap kimászott a baloldali szektásság elég bűzös gödréből éppen. És 1989-ben került onnan el; a rendszerváltás váltotta le őt is. Ez volt élete főműve, ez volt az élete: az ÉS. A Kádár-korszak Élet és Irodalma. Sok kis apró változás, sok kompromisszum, megalkuvás, vita, ma már alig érthető óvatoskodás – ez volt az ő lételeme. Én a nyolcvanas évek végén bejártam a szerkesztőségbe. Egyszer behívott a szobájába, és azt mondta kis tárcámra, hogy jó, meg is jelenik, de a címe rossz. Kérdeztem: miért?

Az mondta, mert az a címe, hogy a „Nagypapa zsidó barátja”. És nálunk – mondta – címben nem szerepelhet ez a szó: zsidó. A szövegben nyugodtan, de címben nem. Igazi kádárista gondolkodás volt ez, amit nem tudtam persze akkor. Ma már megértem őt is. Többször is leírja, hogy húszéves korában eldöntötte: ő nem származik. Nem hajlandó származni többé. Ő az, akivé tette magát. Másutt úgy fogalmaz: egy szál rokona sem maradt, akit megtagadhatna...

Lapját „szelepnek” is tekintette, melyen a fölös gőz elinal, a feszültségek levezetődnek, és helyrebillen a rend. A rendszer. És mikor egyszer csak kiderült, hogy a rend nem billen helyre többé, akkor az ő egész világa összedőlt. A lappal kapcsolatos félelmei nem igazolódtak: az ÉS nem szűnt meg, és nem lett jobboldali sem. Haláláig minden lapszámot az utolsó betűig végigolvasott. Nem vette egyébként, kapta a lapot egykori kollégáitól. Az utolsó húsz évében összegezett, magyarázkodott, és írt egy félkötetnyi roppant érdekes családtörténetet.

A bizonytalanságtól, a szegénységtől és a billogozástól rettegett egész életében. Végül egy olyan országot hagyott itt, amelyben mindennapos lett a már-már felfoghatatlan szegénység, amelyben minden teljesen bizonytalan és esetleges lett, és amelyben csak egy maradt bizonyos: a társadalom minden pórusában, véráramában, eresztékében megtelepedő, lassan, de feltartóztathatatlanul mérgező, munkáló fasizmus. Egy sötétbe borult hideg, hazug hazát hagyott itt.

Faragó Vilmos meghalt. Jó neki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.