Rogán tudja a tutit

A nagyobbik kormányzó párt frakcióvezetője semmiképpen nem szeretné korlátozni a véleménynyilvánítás szabadságát, ezért sem rendőrséggel, sem titkosszolgálatokkal, sem „sokkal keményebb törvényekkel” nem csapna le azokra a médiumokra, amelyek olyan elképesztő kacsákat tesznek közzé, mint hogy Matolcsy György lesz az MNB elnöke, miként azt a nézők véleményére hivatkozó műsorvezetők felvetették. 

Megelégszik annyival, hogy ma már az efféle hírek nem élnek napokig, legfeljebb csak órákig, mert gyorsan lehet őket cáfolni.

Pár mondattal korábban ugyancsak ő még azt mondta, hogy „az újságírók, akik ilyeneket leírnak, nem veszik azt komolyan, hogy adott esetben lehet, hogy a forint pozícióját rendítik meg néhány órára”. Majd némi bizonytalanságot mutatva megjegyezte: olykor most már néha kedve lenne utánanézni, hogy az efféle kacsákat felröppentő újságok tulajdonosai a közlés előtt nyitottak-e piaci pozíciókat. De nem teszi, éljen a sajtószabadság!

Világos beszéd ez Rogán Antaltól: Matolcsy nevének már puszta említésétől is csúcsokat döntve gyengül a forint, ám a kormánypárt és annak elnöke csak azért sem nevezi meg jelöltjét, hadd ingadozzon az árfolyam, hadd keressenek még rajta az ügyeskedők, a felelős már úgyis megvan: az újság, amely nem átall találgatásokat közzétenni. És megvan az ok is: az újság tulajdonosai (újságírói?) nyerészkednek az árfolyammozgáson. Csak ők. Kormánypárti politikusok és az ő holdudvaruk vállalkozói ilyet semmiképpen sem tennének, és ezzel még az ellenzéket sem vádolná meg Rogán, csak a Fidesz által azonnal cáfolt hírt közlő lapokat.

Mondjuk, ha minden valótlannak tartott hírt úgy cáfolnak, ahogy a fentivel tették, semmi csodálkoznivaló nincs azon, hogy a hírlapi kacsák lassan már nyulak módjára szaporodnak. Az újság azt írta, már eldőlt a kérdés, és Matolcsy lesz az elnök. A cáfolat úgy szólt: szóba se került a kérdés Gyulán, és Matolcsy különben sem volt ott. Hogy az újság nem is írta, hogy Gyulán dőlt el, sem azt, hogy Matolcsy ott volt? Akkor mit cáfolt a Fidesz? Pusztán a saját maga gyártotta hírlapi kacsát?

Ez megmagyarázná, miért nem akar Rogán nyomozókat küldeni a sajtóra. Nem akarja saját pártja buta kommunikációját leleplezni. De valójában nem erről van szó. Rogán nem pártját és nem is a sajtót félti a hatóságoktól. Ő egyszerűen csak megértő, fél, és óv mindenkit mindentől, ami kínos lehet. Ezért nem támogatja a Transparency International ötletét sem, miszerint az adóhatóság vizsgálja meg a képviselők vagyonbevallásának hitelességét. „Mi lenne itt – kérdezett vissza a TV2 műsorában –, ha a kormány adópolitikáját végrehajtó hatóság találna valamit egy ellenzéki politikus adóbevallásában?”

Mert, felteszem, kormánypártiéban biztosan nem találna. Ők – szemben politikai ellenfeleikkel – talpig becsületesek. Vagy már minden adóellenőr tudja, kiknél találhat valamit, és kik azok, akiknél még csak keresni sem szabad?

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.