Éhezni szigorúan tilos

Fülemhez jutott, hogy a hajléktalanokat megbüntetik, ha nem fűtött lakásukban, finom pihepaplan alatt, halk zenét hallgatva, párjuk oldalán készülődnek alváshoz, hanem az aluljárók huzatos, fagyos hideg, zajos, forgalmas terében, a földön, a kövezeten, az aszfalton, netán dühösen horkolva provokálnak minket. Fogalmam sincs, miféle perverzitás készteti őket erre, miért ekkora élvezet, hogy a járókelők ingerülten, sértődött szemérmességgel sietnek el mellettük, mintha a látvány személy szerint őket vádolná. Egy nyilatkozó a tévében azt mondta: annyi szállást teremtettek a hajléktalanoknak, hogy ma már sok ágy éjszakára üresen marad – miközben a hajléktalanok közül némelyek (más nyilatkozó szerint: sokan) továbbra is az aluljárókban húzzák meg magukat.

Hát ezek a hajléktalanok telhetetlenek. Nem jó nekik a meleg hálóterem, az ágy, a matrac, a takaró – nekik az izgalom kell, a razzia, ők imádják, ha éjszaka az aluljáróban rájuk törnek az erre fölhatalmazottak, és elkergetik őket. (Vagy beviszik?) Fura passzió, különös ízlés.

Már-már egészen belegabalyodtam a témába, média szakos diákok százait küldtem volna rájuk, azokra is, akiket már valami tömegszállásra zsúfoltak, ahol egymástól ódzkodnak, bár ott mégiscsak jobb, mint rendőrkézre kerülni, mert lám, ma már az aluljáróban fázni: büntetendő cselekmény, szinte akkora provokáció, mint vörös csillag a gomblyukban. Talán ezért viharzott át rajtam a rémhír, miszerint (nagy titokban!) szigorú szabály készül nem csak a köztéri reszketve horkolás ellen, ami egyrészt a közrend, köznyugalom és közízlés elleni vétség, de szemenszedett politikai provokáció is. De semmi ahhoz képest, hogy állítólag roppant szigorú törvény van készülőben, amely felforgató, bűnös, nemzetellenes lázításnak minősíti az éhezést. Ez a bűnös divat, ha ugyanis elterjed, galád támadás a nemzetvédelem ellen, gyöngíti teljesítőképességünket, s ha nem vetünk véget e provokációnak, leronthatja esélyeinket mindenben, fociban, kajak-kenuban, katonai kötelezettségeink teljesítésében, és még a súlyemelésben is.

Szigorúan titkos (még nem közreadható adat!), hogy az elmúlt esztendőben az újoncok átlagmagassága 2,1 mm-rel csökkent.

Márpedig mi ezer években vagyunk kötelesek gondolkozni: ha évi több mint két milliméterrel csökken a fiúk átlagmagassága, mi lesz itt ezer év múlva…!? 2100 milliméterrel alacsonyabbak lesznek a magyar katonák?! Belegondolt ebbe valaki?

Az illetékes legfőbb nemzeti szerv mindenesetre úgy döntött, hogy ezentúl nyilvánosan, tüntetően, provokatívan éhezni: szigorúan tilos. Ha valakinek ez a dilije – csak zárthelyi téren kiadható rá engedély, napi 2320 forint + áfa ellenében. A befolyó pénzből még óriásibb múzeum negyedet építünk a Városligetben.

Az illetékes minisztérium illetékes főegysége a közétkeztető helyiségek mintájára köteles lesz viszont kiépíteni a közéhező helyek hálózatát, amelyekben adott időtartamig kellő belépti díj fejében megengedhető a nyilvános éhezés, de csak egyesével, maximum egy közeli hozzátartozóval együtt. Más vendégek belépti díj ellenében sem ülhetnek be. A közéhező lokálokban csak inni szabad; és bevételük kivételesen nem a városligeti múzeumépítési alaphoz folyik be, hanem rendkívüli jutalomként a Médiatanácsot illeti meg.

DIURNUS (Bodor Pál)

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.