Az internet alkalmatlan a népszavazásra

Lapjukban a Fórum rovatban (febr. 9., 12. old.) Marosán György internetes népszavazási rendszer bevezetését javasolja. Marosánról tudni lehet, hogy előbb fizikus szakon, aztán közgazdász szakon elvégezte az egyetemet. Mind kétszeri tanulmányai során tanulnia kellett matematikai statisztikát.

Ennek megfelelően viszont tisztában kéne lennie azzal, hogy az interneten végzett felmérés nem tesz eleget a statisztikai felmérések egyik alapkritériumának: a mintavétele nem reprezentatív. A választásra jogosultak részben vagyoni helyzetük, részben területi helyzetük, részben életkoruk szerint elkülönülő csoportjai el vannak ugyanis zárva az internet használatától, ők tehát adott esetben egy internetes népszavazásból ki lennének zárva.

Ráadásul interneten nehezen biztosítható, hogy a választójogosultak szavazzanak.

Nagy az esélye viszont annak, hogy nem jogosult kisgyerekek vennének nagy számban részt a szavazáson, miközben a választójoggal rendelkező öregek, falusiak, szegények alulreprezentáltak lennének. Interneten csak torz népszavazási eredmény születhetne. Az ötletet el kell vetni.

Budapest

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.