Friss Róbert: Üzenet balra

Vagy az „országértékelés” műfaja szenved végelgyengülésben, vagy az éppen párttá alakuló Együtt 2014 választói mozgalomnak nincs elég gyakorlata, de a szombaton, a budapesti Millenárison tartott rendezvény erőtlennek hatott. Legalábbis a képernyőn keresztül, de a többség, amelyhez a Milla, a Szolidaritás és a Haza és Haladás szólt, ugyancsak nélkülözni volt kénytelen a „hely szellemét”.

A három felszólaló beszédében nem találtunk új mondanivalót, s kissé rezignáltnak tűnt, ahogyan Juhász Péter és Kónya Péter sorolta a Fidesz-rezsim amúgy semmivel sem igazolható hatalomgyakorlási módszereit és azt, hová juttatta az országot. A demokratikus ellenzék összefogásának kacskaringóit figyelők azonban mindenekelőtt ennek a szövetségnek az állapotára voltak, lehettek kíváncsiak, s e tekintetben a legérdekesebb megállapítást Bajnai Gordontól meg is kapták.

Miután üdvözölte az LMP-ből kiszakadt Párbeszéd jelen lévő képviselőit, keményen üzent a szocialistáknak. „Az MSZP-nek nincs elég szavazója a kormányváltáshoz, nincs elég hitele a korszakváltáshoz, és nincs elég szakértelme a kormányzáshoz, mindegyikből van neki sok, de egyikből sincs elég” – mondta, s bár elismerte, hogy az MSZP eltökélt abban, hogy megújuljon, ám úgy ítélte meg, hogy szerinte még mindig sok olyan terhet cipel magával, amely szavazók tömegét tartja távol tőlük, így milliónyi ember van, aki kormányváltást akar, de nem szavazna az MSZP-re.

A kissé talán nyersre sikeredett üzenet alighanem kiveri a biztosítékot a szocialista pártban azoknál, akik úgy gondolják, hogy a párt egyedül vagy a maga alá szervezett demokrata formációkkal is győzhet 2014-ben – akár az Együtt vagy a DK nélkül is. Bosszanthatja Bajnai azokat is, akik továbbra sem akarják vagy tudják megérteni az Együtt-ajánlat lényegét: a politikai korszakváltás szükségességét, azt, hogy az országnak létérdeke túllépni a bal-jobb hatalomváltás dualitásán, mert így teremthető a lehető legtöbb magyarnak normális élet.

Kérdés, mennyire szilárd az az egység, amelyet a Mesterházy Attila mögé felsorakozott elnökség mutatott decemberben, amikor a szocialisták kinyilvánították tárgyalási készségüket. Lehet, hogy Bajnai szokatlanul éles kritikája nem a legjobbkor jön az MSZP kompromisszumra nyitottabb szárnyának, amely elkerülhetetlennek tart egy olyan korszakváltást, amely ellenzéki győzelem után lehetetlenné teszi Orbán Viktor visszatérését a hatalomba. Másrészt az erő továbbra is az MSZP-ben van, Bajnai mozgalma maradt, mi volt: ígéret.

Tudjuk, olyan országban, ahol az Együtt rendezvényével egy időben évet értékelő Civil Összefogás Fórum (békemenet) gyűlésén a „lényeget” úgy fogalmazzák meg, hogy „az angyali értékrend jeles képviselője Orbán Viktor, míg az ördögi szemléletet Bajnai Gordon testesíti meg”, nehéz a demokratikus ellenzéknek árnyalt érveléssel egyszerre a baloldali és a csalódott, valóban konzervatív választókhoz fordulni. Mégsem kellene erről lemondani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.