Késleltetett bomba

Tavaly július 18-án a libanoni Hezbollah szervezet robbantott fel egy turistabuszt a bulgáriai Burgasz repülőterén. Meghalt hat izraeli turista, a busz bolgár-muzulmán sofőrje és a merénylő.

A merénylő nem akart meghalni, a hátizsákba rejtett bomba véletlenül robbant fel. Az ő szempontjából tehát baleset történt, nem akart öngyilkosságot elkövetni. A merénylet után nem sokkal izraeli politikusok kijelentették: Irán kezét látják a gyilkosságban. Egy hónappal később tovább tisztázódtak a dolgok, ekkor az amerikai lapok már tudni vélték, hogy a merénylő a libanoni Hezbollahtól kapta a megbízatást.

Bulgária eddig hallgatott, pedig, amint most maga a belügyminiszter mondta, a kezdetektől tudtak a csoportról, ismerték tagjainak mozgását. Ennek ellenére tragikus blamázs, hogy a nyugati útleveleket használó merénylők végrehajthatták véres tettüket. A bűncselekményről azt mondják, hogy iráni bosszú volt: a perzsa állam így csapott vissza az atomtudósai elleni merényletekért. A Hezbollah pedig teljesítette a megrendelést. Nyilván kifizették. Így működik a terroripar. De miért hallgattak eddig erről?

A bolgárok vonakodtak megerősíteni a sajtóhíreket, miszerint erős európai nyomás nehezedett rájuk: ne nevezzék meg a Hezbollahot mint tettest. Elsősorban Franciaország és Németország akarta ezt elkerülni. A franciák libanoni érdekeltségeik miatt, a németek pedig népes muzulmán közösségük reakciójától tarthattak. A síita Hezbollah tagja a libanoni kormánynak. Egyszerre párt, szociális háló és hadsereg, valamint terrorszervezet.

Az utóbbinak tartja sok állam, pár a Közel-Keleten is – de az EU nem. Most viszont ki kell mondani: ha egy szervezet megrendelésre ártatlan embereket gyilkol, az a politikai bűnözés legsötétebb hordájához tartozik. Azok, akik ilyenkor az izraeli hadsereg tetteire hivatkozva folytatnak kettős könyvelést, soha nem hiszik el, hogy ők vagy szeretteik is tételek lehetnek ebben a leszámolóiparban.

A terror a terror logikája alapjában romlott. Ki kell mondani, hogy civilizált, demokratikus közösségek nem viselhetik el körükben. Akkor sem, ha a terroristának ugyanolyan a tagkönyve, mint a szociális munkásnak vagy a politikusnak. Meg kell nevezni megbízóit is, ha nem magánszorgalmú gyilkosokról van szó. A bosszú és ellenbosszú sorozata elviselhetetlen a globalizált világban. Bármelyikünk lehet áldozat olyan ügyekben, amelyekhez nincs is közünk. Például egy bolgár buszsofőrnek.

A muzulmán álcájú terror elítélése nem helyeslése az amerikai, francia vagy izraeli állami politika vitatható, sőt akár bűnös tetteinek. Most az EU-nak kell lépnie. Meg kell nevezni a felbújtókat, el kell vágni a terror finanszírozásának útját. Egyébként ebben a bajban mi is benne vagyunk, van mitől félnünk. Magyarokat tartanak fogva hónapok óta túszként Szíriában. Ahogy Burgaszban robbantottak, megtehetik nálunk is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.