És akkor?

A kormány leváltására készülő ellenzéki erők „az igazságügy-miniszter felügyelete alá helyeznék a legfőbb ügyész tevékenységét”. Szerintük ugyanis az ügyészség burkolt politikai befolyás alatt áll, „így átláthatóbb helyzetet eredményezne és növelné a számonkérhetőségét, ha a vádhatóságot a kormány alá rendelnék”. Persze „a miniszternek az egyes büntetőügyekben nem lenne utasítási joga”, de a legfőbb ügyész helyett az igazságügy-miniszter válaszolna az interpellációkra, ezzel az ügyészség vezetőjét kivonnák a napi politikai csatározásokból. Az új felállásban az ellenzékiek szerint az ügyészség jobban segítené a kormány büntetőpolitikájának érvényesülését.

Ennél rövidebben és egyértelműbben is megfogalmazhatták volna, hogy hatalomra kerülésük esetén mindent elkövetnek, hogy megszabaduljanak Polt Pétertől. Csakhogy ez a jog szerint szinte lehetetlen, hiszen a második ciklusát töltő legfőbb ügyészt kilenc évre választották meg, és ha nem követ el szándékos bűncselekményt, vagy valamilyen betegség nem akadályozza hivatala ellátásában, gyakorlatilag elmozdíthatatlan. Muszáj lesz tehát az ügyészi szervezetet úgy alakítani, hogy legalábbis beleláthasson a majdani kormány a legfőbb ügyész kártyáiba.

Polt azóta szálka a Fideszen kívül szinte minden politikai erő szemében, hogy 2000-ben, Györgyi Kálmán máig megmagyarázatlan váratlan lemondása után legfőbb ügyésszé nevezték ki. Azt tartják, hogy a Fidesz politikai érdekeit szolgálja. A párt számára kínos ügyeket elfekteti, megakadályozza bennük a vádemelést, miközben az általa irányított ügyészség a jelenlegi ellenzék, főleg a szocialisták prominensei ellen akkor is eljárást indít és vádat emel, ha napnál világosabb, hogy nem történt bűncselekmény... Polt minden esetben visszautasította a szerinte politikai indíttatású vádakat. A patthelyzet több mint tíz éve tart.

A kormány alá helyezés azonban kétélű fegyver. Vajon mit tesz az ellenzék, ha a Fidesz úgy dönt, itt az ideje, hogy elfogadjon végre egy túloldalról érkező javaslatot, és előterjeszti az ügyészség kormány alá rendelésének koncepcióját? Polt Péter akkor Navracsics Tibor, sőt Orbán Viktor beosztottja lesz. Kétségtelen, ezzel megszűnne a kifogásolt burkolt politikai befolyás. Attól kezdve nyílt lenne. Lehetne szidni a kormányt az ügyészség vélt-valós hibáiért, mulasztásaiért, túlkapásaiért. És?

Vakításnak tökéletes ez a sokpárti javaslat. Csak senki ne tegye fel a kérdést: hogyan fogja az ügyészség az eddiginél jobban szolgálni a kormány büntetőpolitikájának érvényesülését, ha a miniszter amúgy konkrét ügyekbe továbbra sem szólhatna bele, nem adhatna utasításokat, azaz nem lenne politikai befolyása azok alakítására. Márpedig a büntetőpolitika a konkrét ügyeken keresztül érvényesül vagy bukik el. Mi változna a legfőbb ügyész kormány alá rendelésével? Hogy a miniszter jól odamondogathatna a legfőbb ügyésznek? Ez talán jólesne, de nem sokkal több a semminél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.