„Vidéki periodikák”?

Varsányi Gyulát megfontolt embernek és megfontolt újságírónak ismerem. A Népszabadság 2013. január 14-i számában megjelent, az NKA folyóirat-támogatásával foglalkozó írásában mintha mégis túl gyorsan megfogalmazott mondat szerepelne. „A listán meghívott, illetve kiemelt lapok szerepelnek: többek között 13 nyomtatott (print-) irodalmi orgánum (köztük a Holmi, a 2000, a Nagyvilág, a Hitel, a Magyar Napló, néhány vidéki periodika vagy a kolozsvári Helikon)” – írja a döntés kapcsán. A „vidéki” lapokat nem nevesíti, őket össze foglalóan vidékinek nevezi. Ezért ideírom a lekezelt, egy skatulyába gyömöszölt lapok nevét: Alföld, Forrás, Jelenkor, Tiszatáj. Városuk, térségük kultúrájába belenőtt, azt meghatározó és a magyar irodalom egészében a maguk irányzatosságával jelen lévő lapok. Kötődnek ahhoz a térhez, amelyben léteznek, de nem „vidékiek”. Az Alföld a hatvannegyedik, a Tiszatáj a hatvanhetedik évfolyamát kezdte az idén, tovább nem mondom… Szerepük évtizedek óta megkérdőjelezhetetlen, a magyar folyóirat-irodalom a hetvenes években újult meg, az akkori fordulat is elképzelhetetlen lett volna nélkülük. S akkor is vidékinek nevezték őket, miközben Illyés Gyula, Weöres Sándor, Németh László, Mészöly Miklós, Sütő András, Kányádi Sándor, Tolnai Ottó írásait, s még mi minden mást közöltek…

Varsányi Gyula a Kalligramot sem említi, talán azért, mert ezt a lapot egyszerre szerkesztik Pozsonyban és Budapesten, így besorolása az általa választott szempontok alapján nehézségekbe ütközött volna.

Szeretnék pontos lenni, ezért megemlítem, hogy Varsányi Gyula a Budapesten szerkesztett Kortárs című folyóirat támogatását sem említette meg írásában.

Füzi László, a Forrás című folyóirat főszerkesztője

 

Lapunkban a vidéki kifejezést sohasem lekezelő, negatív jelentéstartalmú jelzőként használjuk. Ezúttal sem így történt. Ha szándékunk ellenére valakiben mégis rossz érzés keletkezett volna, azért elnézést kérünk. Valamennyi támogatott lap közlésére terjedelmi okokból nem volt módunk. A sérelmezett mondat számunkra akkor sem lett volna furcsa, ha így hangzik: Az irodalmi folyóiratok közül támogatást kapott az Alföld, a Forrás, a Jelenkor, a Tiszatáj és még néhány Budapesten szerkesztett lap. (A szerk.)

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.