Matolcsy tortája

Csalódott lehet Orbán Viktor. Nem sikerült beteljesítenie Matolcsy György vágyait. A miniszterelnök az állami autópálya-kezelő legjobb embereit küldte le a jó hírű cukrászdába, hogy elektronikus útdíjrendszer formájában július 1-jére megrendeljék a nemzetgazdasági tárca vezetője által annyira vágyott tortát, de ez sem volt elég.

A cukrászok cserbenhagyták. Pedig a tortarendelést felvették. Sőt szervilisen bólogattak az olyan kérés hallatán is, hogy a kormány gazdasági géniuszának álmaiban pergő nemzeti tündérmese valóra váltásához hatezer kilométernyi közúton kilométerenként fizessenek a kamionosok. De kiderült, a cukrászok csak a mézesmadzagot húzták el a kormányfő orra előtt. Torta nem lesz. Ők legalábbis nem sütnek.

De azért majd lennie kell, mert Orbán Viktor nem hajlandó lemondani a gyertyafújós ünnepségről. Tudja jól, neki és Matolcsy Györgynek nagyon fontos, hogy a megrendelt ínyencség meglegyen, mert különben a költségvetés az idén 75 milliárd forintot bukik. Ami azzal járna, hogy veszélybe kerülne a Brüsszelben elfogadtatott államháztartási hiánycél teljesítése. És emiatt újra attól kellene tartani, hogy az unió zárolja a magyar kohéziós alapok forrásait, továbbá folyvást a nyakunkra jár szemmel tartani a büdzsét.

Ezt elkerülendő megint le kellene nyeletni a lakossággal a 75 milliárd forintos kiesést kompenzáló adót. Ez pedig egy évvel az országgyűlési választások előtt igazán rosszul venné ki magát. De baj nincs, hiszen tortát nem csak cukrászok tudnak sütni. Megy az a legtöbb nagymamának. Legfeljebb a csokimázzal megkent tortalapok nem lesznek annyira precízen kerekek, és a marcipánfigura sem pont úgy úszik a krémen, mintha profik tették volna oda.

A lényeg, hogy Matolcsy György ennek is éppen úgy örül majd, a kamionosok pedig fizetnek, ahogy azt a kormány előre kigondolta. Nem kell hát mást tenni, mint megsütni a tortát. És az állami autópálya-kezelő egyszer már felsült emberei meg is próbálnak immár maguk összevásárolni minden hozzávalót, amire csak szükség lehet. Kértek már ajánlatot a teherautók fedélzeti berendezéseinek szállítására, és kérdezősködtek acél tartószerkezetekről is.

A cukrászok még nem válaszoltak, de a baj nem is ezzel van. Sokkal inkább azzal, hogy összevásárolhatják a rengeteg alapanyagot a sütéshez, ha egyelőre nem találják a receptet. E nélkül pedig megeshet, hogy a torta összeesik, netán megég, vagyis a házilagosan összedobott útdíjrendszer nem működik majd. És akkor már Matolcsy György is csalódott lesz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.