Valami bűzlik

Felmentette a pénzmosás vádja alól Alfons Mensdorf-Pouilly osztrák-magyar üzletembert az ausztriai bíróság, a lobbistát „csak” hamis bizonyítékok bemutatása miatt ítélték el: két hónap felfüggesztett börtönre.

Az osztrák tanácsvezető bíró a vadászgépbeszerzésekhez kapcsolódó állítólagos pénzmosással kapcsolatban kijelentette: „a dolog bűzlik, de nem eléggé” ahhoz, hogy a vádakat jogilag megalapozottnak mondja ki.

Az ügyészség képviselője vádbeszédében azt mondta: szinte biztos, hogy voltak csúszópénzek a Gripen és az Eurofighter vadászgépek eladása kapcsán, de miután az iratok között szereplő kifizetéseket nem tudják konkrét személyekhez kötni, ezért a vádiratban mindössze a pénzmosás, a hamis tanúzás és hamis bizonyíték becsatolása szerepel – első fokon immár csak – részben felróható bűntettként. A koronatanúnak számító Mark Cliff – akinek sokatmondó vallomásrészletei a Népszabadságban is megjelentek – legerősebb állításait a bécsi bíróság előtt visszavonta, ezzel kirúgva a vád legvaskosabb lábát. Legalábbis a felrajzolt céghálózat és a feltárt pénzmozgás mellett.

Mensdorf-Pouilly gróf és csapata sok millió eurót kapott sikeres tanácsaiért a brit hadiipari konszerntől. Ez tény. A Gripenés Eurofighter-beszerzéseket Dél-Afrikától Ausztriáig, Csehországon át Magyarországig súlyos korrupciógyanú lengi körül.

Olyan, amelyet megnyugtatóan tisztázni azóta sem lehetett. Az is tény, hogy a brit eljárás hirtelen lezárásáért a konszern vádalku keretében vaskos pénzösszeggel fizetett. Az egész Gripen-ügy bűzlik a globális fegyveripar vesztegetésétől. A facsaró szagot ez az ítélet sem oszlatta el.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.