Bächer Iván: A jó fideszes mítosza

Nem tudom, hogy sírjak-e vagy nevessek, mikor azt hallom, olvasom, hogy majd jönnek a jó fideszesek, odébb tolják a Vezért, parkolópályára teszik, óvatosan, tapintatosan, taktikusan, okosan, és rendbe szedik az országot. Jő majd Pokorni, Martonyi, Navracsics és a többi emberszabású.

Elképesztő ez a görcsös, ostoba, naiv reménykedés.

Pokorni? Mert morgolódik néhanap? Mert megkapta pártmunkaként: tessék, te morgolódhatsz. Te leszel a szelep. És ő jó pártosként enged ki néha némi gőzt. De amúgy oktatáspolitikus és pedagógus létére hithű pártkatonaként asszisztálta végig az oktatásügy szétverését. Polgármesterként nézte el az önkormányzatiság fölszámolását. Ő mondta azt a gusztustalan „nyakukban fogunk lihegni mindig”-et a választási vereség után. És az ő szájából bukott ki az a békés, toleráns, polgári érv is: „Nehogy már a nyúl vigye a puskát!” És ne feledjük: ő volt a törvénytelenül felhúzott budai ocsmány Turul-szobor legfőbb védelmezője. Ő fog ma lázadni pártja ellen? Ő fog választani: párt vagy nemzet? Régen választott már. Csakis a párt. A pártért beáldozza ő a jövőt, az ifjúságot, bárkit és bármit és bármikor.

Vagy Martonyi? Mert nem köpködi Brüsszelt szotyolahéjjal össze? Nem kiafaszozza le a biztosokat? Mert mindig hibátlan a mosolya és a nyakkendőjének bogja is? De közben asszisztál a baltás átadásához? Náci hamvak túráztatásához? Magyarország sose látott lejáratásához? Ahhoz, hogy az egész világon két év alatt a magyar szitokszó vagy gúnynév legyen? Régen döntött ő is. Első a párt. Más értéket, mértéket ő sem ismer.

És Navracsics? Mert ő elvégezte a jogot valóban? Maga írta dolgozatait? Jó tanár, talán még elmélyült jogtudós is? Annál nagyobb az ő szégyene. Hogy részt vett a magyar jogállam szétverésében. Hogy a saját szakmáját árulta el. Mellesleg ő a Vezér legjobb tanítványa. A legtanulékonyabb pávatáncos. Lásd mostani föllépését. Kicsit morgolódott a Párt házinácijának hörgése hallatán. Mire fel is ujjongott az örök reménykedők vakult kórusa; lám, van még fideszes, akibe jó érzés szorult. Aztán pár nap után megjött az ukáz, és Navracsics gyorsan megsimogatta az ő Zsoltikájuk buksiját.

Hökkentő látni, ahogy a publikum egy része még ma sem hisz a saját szemének. Nem hiszi el, amit lát. Nem hiszi el, hogy ezek az emberek nem tévednek, nem hibáznak, nem tévútra keveredtek, nem: ők egészen egyszerűen rossz emberek. Romlottak.

Aki megpróbált a trenddel dacolni, az már rég nincsen közöttük. Aki mindmáig köztük maradt, az elvetemült. Arra a szabad, demokratikus Magyar Köztársaság újjáépítésében soha többet nem lehet és nem szabad számítani.

Aki mégis bízna bennük, az megérdemli sorsát.

Pokorni Zoltán a Várban a 2006-os választási vereség után
Pokorni Zoltán a Várban a 2006-os választási vereség után
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.