Mezőgazdasági befektetéssel az éhezés ellen

Már hosszú ideje kísérnek minket a világban jelenlévő éhezésről szóló hírek. A médián keresztül évtizedek óta elér minket a legszükségesebbeket is nélkülöző emberek látványa. Senkit sem hagynak közömbösen ezek a képek. Az élelemhez való jog a leggyakrabban megsértett emberi jog. Nem szabad és nem is akarunk beletörődni ebbe. Mindazonáltal nagyobb lett a kihívás: mialatt az emberiség egyre nagyobb lesz, a források korlátozottak maradnak, sőt az éghajlatváltozás miatt még szűkösebbek. 2050-ben a Földön immár 9 milliárd embernek kell jóllaknia. Az élelmezés biztosítása ezért még nehezebb lesz, mint korábban. Az élelmezés biztosításának a kulcsa a mezőgazdaság. Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) úgy becsüli, hogy a 2050-es évig mintegy 70%-kal kell bővíteni az élelmiszer-termelést. Ehhez mindenekelőtt fenntartható módon fokozni kell a mezőgazdasági hozamokat, és hatékonyabban kell felhasználni a szűkös természeti erőforrásokat. Tanulmányok bizonyítják: a mezőgazdasági szektorban a növekedés – összehasonlítva más ágazatokkal – kétszer olyan hatékony az éhség és a szegénység elleni küzdelemben.

A mezőgazdaság megerősítése mindenekelőtt azt jelenti, hogy be kell fektetni ezen a területen, miközben azonban a mezőgazdaság fejlesztését a múltban bűnös módon elhanyagolták. Az elmúlt tíz évben csupán 142 milliárd amerikai dollár folyt be befektetésként a köz- és magánszektorból a fejlődő országok agrárágazataiba. A FAO becslése szerint legalább 50%-kal több befektetésre lenne szükség a mezőgazdaság, az élelmiszer-gazdaság és a vidékfejlesztés területén ahhoz, hogy el lehessen érni a szükséges növekedést.

Ezen a területen kezdi meg tevékenységét a Global Forum for Food and Agriculture (GFFA). A minden évben a berlini Nemzetközi Zöld Hét keretében lezajló nemzetközi konferencia a világ élelemellátásának biztosítása témájában folytatott nemzetközi vita irányítójává vált. 2013. január 17. és 19. között jövőbe mutató hangsúlyokat kívánunk meghatározni az agrárterületen történő felelősségteljes befektetések egyértelmű fokozása érdekében. A GFFA erőssége az érintettek bevonásában rejlik: politika, gazdaság, tudomány, civil társadalom és a nyilvánosság. A megszerzett tapasztalatok sokfélesége széles alapra helyezi a GFFA eredményeit. Közösen kívánjuk ezt felhasználni. A GFFA csúcspontja a berlini agrárminiszteri csúcstalálkozó. A cél az, hogy kollégáimmal közösen fontos impulzusokat adjak a további nemzetközi vitához a felelősségteljes mezőgazdasági befektetésekkel kapcsolatban.

Jogos az a nagy figyelem, amely a több mint 60 agrárminiszter találkozójára irányul: a tét ugyanis nagy! Hiszen sürgősen szükségünk van a felelősségteljes mezőgazdasági befektetések átfogó tervére. Ezek a befektetések nem orientálódhatnak csupán a gazdasági célok mentén. Hozzá kell járulniuk a fejlődő országok vidéki területeinek fejlesztéséhez, mert a szegények többsége itt él. Ezekben az országokban a gazdaság fontos ágazatát jelenti a mezőgazdaság. És itt található a legnagyobb ki nem használt potenciál: nem hatékonyak a termelési módszerek, a nyersanyagok feldolgozásában nem vesznek részt, kevés a nyereség. A helyben művelt hatékony mezőgazdaság érdekében az embereknek mindenekelőtt képzésre és tanácsadásra van szükségük. Fontos a jó infrastruktúra is, a kutatás valamint a gazdák valós részvétele a hozzáadott érték előállításában. Egy ily módon megerősített mezőgazdaság a jelen és jövő élelmiszere biztosításában központi építőkő lesz.

A befektetőbarát légkör mindenekelőtt megköveteli mind a köz- mind a magánbefektetők számára a jogbiztonságot. Megbízható keretfeltételek valamint átlátható engedélyezési eljárások, tervezhető adójog és az olyan közjavakhoz, mint a vízhez való hozzáférés egyértelmű szabályozása nemcsak a befektetők számára vonzó, hanem megakadályozzák a korrupciót is.

A következő GFFA egyik döntő jelentőségű kérdése lesz, miként lehet megerősíteni a kistermelők, nők és helyi közösségek jogait. A jó befektetési feltételek és a helyi földhasználók érdekeinek védelme összetartozik. A helyi kistermelőknek saját maguknak kell felvállalniuk a befektető szerepét. Ehhez létfontosságú alap a földjogok világos meghatározása és védelme. Csak a megtámadhatatlan földtulajdonjoggal lehet biztosítani a hitelek fedezetét. Ezekre a jogokra mindenekelőtt a nőknek van szükségük, hiszen ők adják pl. Afrikában a kistermelők 70%-át. Az elmúlt évben a Világélelmezési Bizottság által elfogadott vezérelvekkel nagy lépést tudtunk megtenni előre. Erre építünk a GFFA-ban 2013-ban.

A fenntartható mező- és élelmiszer-gazdaság fejlesztésének tőkeigénye nagy. A pénz rendelkezésre áll. A helyes keretfeltételekkel mindenekelőtt magántőkét lehet irányítani a vidékfejlesztés területére, és azt ott célzottan lehet felhasználni.

Ennek előfeltétele a politikai elhatározás, hogy a mezőgazdaság megkapja az őt megillető helyet. Ha sikeresek vagyunk, akkor a jövőben senkitől sem tagadható meg az élelemhez való jog. Ez a célunk és ehhez fontos hozzájárulást tesz a 2013-as GFFA.

A szerző német szövetségi élelmezési, mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi miniszter

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.