Listák sokasága

Tizenöt pártlista verseng az izraeli szavazatokért a jövő heti szavazáson. Öt és fél millió választópolgár van a Dunántúl méretű országban, és a kínálat jelzi, mennyire hamis a kép, amely általában beszél zsidókról, izraeliekről, izraeli politikáról. Az ősi-új államban, ahol sokféle eredetű, versengő kultúrájú réteg él, a politikai döntések is strukturáltak. Azzal együtt, hogy Izrael története háborúk története, mégis ez az ország lett újra a zsidóság otthona. Elválaszthatatlan a léte az Izraelen kívül élő zsidóság sorsától. Az izraeli választás, miközben a zsidó állam belügye, nyilvánvaló világpolitikai következményekkel járhat. Egy újabb háborúskodás súlyos megrázkódtatás lenne a világgazdaságnak, beavatkozásra kényszeríthetne olyan államokat is, amelyek amúgy távol maradnának a konfliktustól.

Az egyik fő veszély ma a térségben Irán homályos szándékú atomprogramja. Hasonlóan veszedelmes az iráni politika Izrael-ellenes retorikája. A fenyegetőzés akár háborúhoz is vezethet. A másik kérdés a palesztinokkal való viszony. Az izraeli baloldal hagyományosan a palesztinokkal való megállapodás, az együttélés elvét vallja. A jobboldal tradíciója az etnikai és vallási kizárólagosság a lehető legnagyobb területen. A választás egyik tétje tehát ez: olyan koalíció kerül-e hatalomra, amely kész a megegyezésre, vagy a katonai erő és a kizárólagosság pártjai győznek. A terrorizmus újraéledése sajnos egyik esetben sem zárható ki. Vakhitű vallási fanatikus és nacionalista csoportok mindkét oldalon léteznek.

Másfél éve úgy látszott, hogy Izraelben is változik a világ, és a politika választóvonalait a gazdaság, az adózás, a szociális gondoskodás, a társadalmi szolidaritás kérdései határozzák meg. Létrejött, majd el is tűnt egy társadalmi mozgalom, amely nagyobb igazságosságot, a fiatalok, az alsó középosztály érdekeinek figyelembevételét követelte. Ez a mozgalom azonban nem programozta át a politika tematikáját. Izrael más országokhoz képest viszont jól vészelte át a válságot, a gazdaság nő. Egy felmérés szerint az izraeliek 43 százalékát éppen a gazdaság állapota foglalkoztatja, 16 százalékot a palesztin kérdés és a települések, 12 százalék aggódik Irán és a lehetséges háború miatt.

Carlo Strenger pszichológiaprofesszor a Haarecben írta a minap, hogy meghökkentő, mennyire kevés etnikai vagy politikai csoport érzi magát teljesen otthon Izraelben, s milyen sokan féltik az identitásukat. „A kelet-európai eredetű askenázik félnek, hogy jogfosztottak lesznek, a szefárdok, hogy megalázzák őket, az orosz anyanyelvűek, hogy háttérbe szorulnak. Az ultraortodoxok a vallási asszimilációtól tartanak, a szekuláris (nem vallásos) zsidók pedig az antiliberális tendenciák erősödésétől. És akkor még nem beszéltünk az izraeli arabokról, akiket „etnikai démonként” szerepeltetnek.” És ahány csoport, annyi párt is van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.