Atomkísérlet

Az óév utolsó napjaiban szilveszteri petárdaként robbant az a kormány-előterjesztés, amely az Országos Atomenergia Hivatal, a Magyar Energia Hivatal és a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal összevonását javasolja egyetlen hatóságba. Aki azt hiszi, hogy hírlapi kacsa az atomhivatal önállóságának felszámolása, téved.

Az előterjesztésért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium most csütörtökön közleményben is megerősítette, hogy egy új, önálló iparszabályozási hatóság látná el a bányászati-földtani, az energiaellátási, a víziközmű-működtetési és az atomenergia alkalmazásával összefüggő feladatok hatósági felügyeletét. Mi van? Mit akarnak? Nem erőltetett a párhuzam: a Matolcsy György által irányított Magyar Nemzeti Bank nagyjából annyira – semennyire – lenne független a kormányzati igényektől, mint amennyire önálló lehetne az energetikai szempontokkal szemben az ország nukleáris biztonságáért felelős Országos Atomenergia Hivatal egy ilyen iparszabályozó hatóság részeként.

El tudja bárki képzelni, hogy ennek a szervezetnek az élére a nukleáris biztonságot az energetikai szempontok fölé helyező ember kerülne? Ezért mondják, hogy egy ilyen összevonás súlyosan sértene fontos, általunk elfogadott nemzetközi egyezményeket és irányelveket. Egy ilyen összevonás nemcsak óriási hiba lenne, hanem életveszély is. A nukleáris szakmában első számú szabály, hogy a biztonság minden más szempontot felülír.

Márpedig az energiahivatal jelenlegi egyik feladata a biztonságos ellátás. Az összevonással azonban egy helyre kerülne a nukleáris biztonság és az elektromos ellátás garantálása. Tegyük fel, hogy valamilyen okból – például mert olcsó, vagy mert elzárták a gázcsapot – áram kell Paksról. És ha éppen akkor kerülne sor a szokásos és szükséges karbantartásra? A megahatóságon belül valamelyik érdek sérülne? Nem biztos, hogy a biztonság lenne az elsődleges szempont. A jelenlegi rendszerben a nukleáris biztonsági hatóság vezetőjére nem lehet nyomást gyakorolni. Lehet, hogy ez a baj?

A Műegyetem nukleáris technikai intézetének professzora, Aszódi Attila arra figyelmeztetett, hogy Fukusimában a természeti katasztrófa mellett más okok is közrejátszottak az atomerőmű súlyos balesetében: több vizsgálat szerint is hátráltatta az atomerőmű baleseti helyzetekre való felkészülését a nukleáris hatóság és az ipari igazgatásért, áramellátásért felelős minisztérium összefonódása. A tervezet szerint mi most valami hasonló összefonódásra készülünk.

Olyan hangokat is hallani, hogy esetleg a központi elkülönített nukleáris pénzügyi alap felügyeleti joga miatt fontos valakinek a hivatal. Szó mi szó, az alapvetően a paksi atomerőmű leszerelésének majdani költségeire létesített alapban jelenleg 204 milliárd forint van. Szép summa. Erre már érdemes rámozdulni. Főként, hogy nem leszerelni akarják Paksot, hanem bővíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.