Nyerőforrások

Valóban, ahogy Danó Anna írta a Népszabadságban 2013. január 3-án: „Ujjunkra csapták a kiskaput”. Noha jócskán sért nemzetközi és hazai jogszabályokat a minisztereket utasító kormányhatározat, amely szerint a nyugdíjas egészségügyi, oktatásügyi és egyéb nemzeti erőforrások kirúgásáról január végéig ki kell dolgozni a tárcaszintű jogszabályokat, a kormányt ez nem zavarja.

Miért is zavarná, ha az sem zavarja, hogy rohamosan megy tönkre az egészségügy és az oktatásügy az előző választás előtt beígért, de elmaradt csodatevő átalakítás hiányában, és ennek a megelőzés és a betegellátás egyaránt kárát látja. Az államháztartás strukturális hiányát most – egyéb források híján – a kirúgandó közszolgáktól elspórolt bérrel lehet pótolni.

Ha néhány ezer egészségügyivel kevesebb gyógyít, akkor további járulékos költségek – nevezetesen a betegekre fordítandó kiadások egy része – is megmaradnak. Legfeljebb hosszabbak lesznek a várólisták, néhányan el se jutnak időben az orvoshoz, azaz fokozódik a hiánygazdaság, és ami ezzel jár, a korrupció, a hálapénz.

A kisebb állam, kevesebb közalkalmazott elv oltárán áldozzák fel a minősített oktatók egy részét is, függetlenül attól, hogy ez veszélyezte ti-e egyes oktatóhelyek akkreditációját. Az orvosegyetemeket, amelyek már rég az egészségügyi és oktatásügyi megszorítások harapófogójában vergődnek, ez a kivéreztetés különösen súlyosan érinti. Érdeklődéssel figyeljük, hogy az illetékes miniszter és államtitkárai mekkora súllyal képesek kiállni e terület és az orvosegyetemek partnerei – a hallgatók és a progresszív ellátás e szintjét joggal elváró betegek – érdekeiért.

Azt is a jövő dönti el, hogy az érintettek és a majdan érintettek, a következő nemzedékek mit szólnak a szabad munkavállalás joga, a nyugdíjjogosultság és az esélyegyenlőség egyidejű megsértéséhez. E jogok egymástól függetlenek, mindegyiket törvény biztosítja, egyik vonatkozó törvény sem tesz különbséget sem a munkaviszony közalkalmazotti vagy egyéb jellege, sem pedig a nyugdíjjogosultságot eredményező járulékfizetések forrásai között. Furcsa lenne ezeket alacsonyabb szintű jogszabályban korlátozni.

Lehet, hogy néhányan hivatásszeretetből, önmegvalósítási késztetésből, megélhetési okból megalázkodva majd kivételes személyes mentességet kérvényeznek a kormánytól. És akkor majd a bölcs kormány személyre szólóan fogja – a szubszidiaritás elvével legkevésbé sem összhangban –mérlegelni a kérvényeket. Azután aki a helyén maradhat, az majd személyesen Orbán Viktor miniszterelnök úrtól kap havonta egy összeget, mely a korábbi és megmaradt jövedelme közötti különbséget fedezi.

A szocializmusban szocializálódott gazdaságirányítók csak így tudják szabályozni a gazdaságot, a szolgáltatásokat. Úgy vélik, hogy még ma is vannak álláshelyek, de nem adnak hozzá bérkeretet, hiszen a mai finanszírozás nem tételes, hanem globális. Az állam szabályoz, de a szabályok betartását, a feladathoz szükséges létszámot – ahogy a cikk is írja – forrásoldalról nem biztosítja. Az egészségügy és az oktatásügy kapacitásait ugyan lehet csökkenteni, de ettől a feladat – tízmillió lakos egészségügyi ellátása változatlan szinten, a felnövekvő nemzedékek nevelése, oktatása, táltosítása – nem lesz kevesebb.

A feladvány tehát adott: kevesebből ugyanannyit, vagy talán többet. A baj, amitől ez lehetetlen, a hogyannal van. Az elmúlt évek forráskivonásai nyomán már nincs mozgósítható tartalék, sem bérre, sem másra. Az egészségügy létszámcsökkentéséről már gondoskodott a jobb körülményeket kínáló világ és a rossz megélhetési lehetőségek miatt csökkenő pályavonzás.

Azaz a közalkalmazottak méltóságán kívül nemcsak a nyugdíjtörvény és az esélyegyenlőségi törvény, valamint a minimumfeltételekről és az ellenőrzéséről szóló jogszabályok sérülnek, de a betegek és a fiatalok jogai is. Az állam már olyan, mint a „Ki nevet a végén”-t játszó gyermek: a szabályoktól függetlenül rakosgatja a bábuit. Úgyhogy a dobásból a következő körben kimarad.

A szerző orvos

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.