Kérdések a télirózsásokhoz

Tekintsünk el egy ideig attól a transzparenstől, amit az egyik tüntetésen emelt magasba a fiatalokból álló sokaság. A transzparensen ez állt: „(Hoffmann) Rózsát a Dunába!” S ha ettől eltekintünk, részemről minden tiszteletem a diák lázadásé és annak szereplőié.

Én is saját negyedszázaddal ezelőtti önmagamat látom vissza, amikor az addig általam egyáltalán nem ismert Solt Ottilát felkerestem abból a célból, hogy részt vegyek a rendszer megdöntésében – akkor még nem látván, hogy Lech Walesa, Václav Havel, Duray Miklós valamint Kis János – és persze, mindenekelőtt Ronald Reagan, béke poraira – a munka nagy részét már elvégezte. De. A szabadelvű és a szociáldemokrata értelmiség kiválóságai azért sorakoztak fel egy emberként a télirózsás forradalom mögött, mert annak spiritusz rektorai koherens szabadelvű/szociáldemokrata eszmékkel állnak elő, vagy azért, mert fiaink és leányaink ütköznek Magyarország általuk – mármint a szabadelvű és szociáldemokrata értelmiség kiválóságai által – sem különösebben rajongott autokratája, Orbán Viktor rendszerével?

A válaszhoz tudni kellene, hogy: Mi az álláspontjuk a télirózsásoknak arról az alkotmányról, amely szerint 1941–1942 vállalhatóbb, mint 1945–1946? Az egypárti médiatanácsról? A nyugdíjeinstandról? A visszamenőleges törvénykezésről? A bulvárkacsáról és a többi kormányzati hazugságról, melyek hazugság mivolta utóbb feketén-fehéren kiderült? A mostanság divatozó alkotmánybíró-jelölésről? Az új – igaz, még ki nem hirdetett – választási eljárási törvényről? A kormányzat azon gyakorlatáról, hogy az ellenzék újnyilas részének ideológiáját jelentős részben magáévá teszi? Az elvileg a kormánytól független intézmények egész pályás kormányzati letámadásáról? Az unortodox gazdaságpolitikáról? Az utolsó pillanatban benyújtott, az eredeti törvényt alapvetően átíró egyéni módosító indítványokról?

A Borkai Zsolt és Szapáry György személyére szabott törvénykezésről? Az új egyházügyi törvényről? Állam és egyház újbóli összefonódásáról? Az euroatlanti szövetségeseinkkel történő szembefordulásról? A Fidesz-közeli gazdasági klientúra (LMP-rajongóknak: oligarchia) minden korábbinál komolyabb megerősödéséről? A baltásgate-ről? Semjén Zsolt le nem mondásáról? A Kubatov-videóról? Az elcsatolt országrészeken élő magyarság politikai életébe történő súlyos beleszólásokról? A magyar lakcímkártyával nem bíró nemzetrészek részleges magyarországi szavazati jogáról? A múltfeltárás és az iratnyilvánosság kormányzati elkummantásáról? Most így, egy szuszra ennyi. Bízva abban, hogy szimpátiám utána is megmarad, kíváncsian várom a válaszokat. A Dunába pedig nem dobjuk, nem lőjük és nem lökjük politikai ellenfeleinket és nem is viccelődünk ezzel, Budapesten meg aztán végképp nem.

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogok, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.