Keret

Arra talán még maga Habony Árpád sem tudna válaszolni, hogyan lehet valami 55 ezer, ha egyszer nincs is. Erre nincs (jó) válasz, amiből viszont az következik, hogy vesztes helyzetbe lavírozta magát a miniszterelnök, amikor kutyaszorítóba kerülve bejelentette: nem lesznek keretszámok, és azóta is erre épül a kormány kommunikációja. Ezt még évekig az orrára fogják húzni, mint a szocialistáknak a „nem lesz gázáremelés”-t.

A keretszám ugyanis még a gázáremelésnél is rosszabb: volt, van és lesz. Hívhatják bárhogyan, alapulhat bármilyen számokon, valamilyen kerete mindig lesz annak, hogy a felsőoktatásba hány új diákot vesznek, vehetnek fel. Forgathatják a szót bárhogyan Orbán spin doktorai, a keret a rendszer lényegéhez tartozik – akár pontszámmal, akár az előadótermek légköbméterének hányadosával határozzák meg. Olyan felsőoktatás ugyanis nincs, ahol ne kellene előre tudni, hogy hány diákot vesznek fel egy-egy szakra.

Orbán megérezte, hogy ég a ház, de politikailag előbb akarta eloltani a tüzet, mint szakmailag, ezért a gyors, egyértelmű, könnyen érthető kommunikációra koncentrált. Azonnal le akarta hűteni a kedélyeket, de csapdába lépett. Hiába tett az eredeti elképzeléséhez képest nagy engedményt, hátrált vissza a kiinduló pozícióba, mégis azt mondják: kamuzott a kormány, amikor bejelentette a keretszámok eltörlését, hiszen a másik mondatával éppen ő határozta meg a keretet, amelyet ponthatárral vagy mással lebontanak konkrét számokra.

A Fidesz sokszor tudta már eladni a semmit valaminek, most viszont a valamit sikerült semminek. Valami pedig tényleg van – csak nem az igazi.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.