Szőcs Levente: Gyöngék

Ellenzékbe került a határon túli magyarok utolsó szervezete is, az RMDSZ, amely ráadásul valamennyi közül a legerősebb. A szövetség azért maradt ki a kormánykoalícióból – noha korábban a részvételéről írásos megállapodás született –, mert a nyáron a magyarok tömegesen bojkottálták a Traian Basescu leváltására kiírt referendumot. Ennek oka pedig, hogy a szavazás előtt egy nappal Tusnádfürdőn Orbán Viktor távolmaradásra szólította fel az erdélyi magyarokat. 

Ez azért esik nagy súllyal a latba, mert a Szociálliberális Unió (USL) a Basescuval való leszámolás üzenetével nyerte meg a választásokat és szerzett kétharmados többséget. A nyári referendum sikertelenségéért felelőssé tett magyarok kormányra emelése miatt valóságos tömeghisztéria alakult ki. (A románok nem akadnak fenn azon az apróságon, hogy az RMDSZ nem tartozik a nemzeti együttműködés rendszerébe; számukra Orbán Viktor ugyanolyan magyar, mint Markó Béla vagy Kelemen Hunor.)

A döfés a Fidesz erdélyi pártalapításainál is érzékenyebben érinti a romániai magyarok érdekvédelmét. Az RMDSZ-t nem ingatta meg a konkurencia, idén is átlépte a parlamenti bejutási küszöböt, csakhogy hiába van ott a törvényhozásban, ha az érdekérvényesítő képessége minimális. Márpedig ellenzékben az. De lehet, hogy ez is a cél. Most jöhet ugyanis az, amiről Tőkés Lászlóék évek óta ábrándoznak: az RMDSZ „paktumpolitikája” helyett a kívülről történő nyomásgyakorlás. Tőkésék szerint csakis azért nincs székely autonómia, mert az RMDSZ az elmúlt másfél évtizedben kisebb-nagyobb megszakításokkal kormányon volt. A szövetség „paktumpolitikáját” a Fidesz vezető politikusai is sokszor felemlegették.

Sajnos nincs ok azt feltételezni, hogy a magyar kormány kívülről legalább részben pótolni tudná az RMDSZ érdekérvényesítő erejét. A felvidéki magyaroknak is szükségük lenne a magyar kormányra, de eddig csak azt láttuk, hogy Orbán Viktor kedélyesen elbeszélget Robert Ficóval, a kényes kérdéseket pedig föl sem veti. A kormányból és két ciklus óta a pozsonyi parlamentből is kiszorult Magyar Közösség Pártja (MKP) arra kényszerül, hogy a karácsonyi ünnepek előtt a szlovák kormányfő keresztényi könyörületére apellálva kérje, hogy ne fosszanak meg további felvidéki magyarokat a szlovák állampolgárságuktól. Ugyanúgy a román kormány jóindulatára vannak bízva az erdélyi magyarok, ha az RMDSZ-nek nincs már befolyása arra, hogy például felszabdalják-e a magyarlakta térségeket a jövő év első felére meghirdetett alkotmánymódosítással. Az erőpolitika alternatívája a párbeszéd lenne, de az erdélyiek ebben sem igazán számíthatnak Orbánra, aki többször nagy ívben elkerülte román kollégáját.

A Fidesz egy olyan pillanatban gyengítette meg az erdélyi magyarság érdekképviseletét, amikor Bukarestben az új alkotmányról, a közigazgatás átszervezéséről és a magyarok által évtizedek óta várt regionalizálásról döntenek. Ezzel el kell számolnia Orbánnak, ha nem is önmaga, de az erdélyi magyarok előtt mindenképpen.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.