Fegyver

Vermontban tizenhat évesen még egy sört sem lehet meginni valamelyik bárban, arról nem is szólva, hogy a pornómoziba se mehet be a kamasz. A törvények szerint azonban birtokolhat kézi lőfegyvert. Amerikában a fegyverviselés ősi jog, amit a második alkotmánykiegészítés is biztosít.

A passzust ugyan nem fogják eltörölni, de a múlt pénteki connecticuti iskolai ámokfutás, a húsz lelőtt kisgyerek iszonyatos drámája alaposan megrázta az Egyesült Államokat. A rendkívül befolyásos fegyverlobbi egyelőre hallgat, a washingtoni politikusok is érzik, valamit tenni kell azért, hogy emberek ne fegyverrel a hónuk alatt menjenek moziba, bevásárolni vagy templomba.

Barack Obama szerdán megerősítette: második elnöki terminusa egyik központi témájává akarja tenni, hogy a kérdésben eddig ellenkező kongresszus még szigorúbb törvényeket fogadjon el.

Nagyon sok amerikai alapjognak tekinti, hogy önvédelemből fegyvert viseljen. Becslések szerint a revolvertől egészen az automata géppisztolyig mintegy 300 millió lőfegyver található a tengerentúli háztartásokban. A szigorítás hívei azzal érvelnek: tűrhetetlen, hogy a világ egyik legfejlettebb országában naponta több mint harminc ember lelje halálát lőfegyverek miatt.

Érdekes módon a nők körében egyre népszerűbb a fegyvertartás. Szociológusok szerint sok egyedülálló nő azt hiszi, a lőfegyver „biztosítást” jelent számára ahhoz, hogy vészhelyzetben maga is boldoguljon. A védekezési ösztön nem véletlen, az erőszakos bűncselekmények áldozatainak döntő többsége nő. Obamáék is látják, hogy a törvényi szigorítás nem elég. Felvilágosítással a gondolkodást kellene valahogy megváltoztatni. Megértetni: fegyvert tartani és viselni felelősséggel jár. Aki fegyvert vesz, az nem biztosítást köt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.