Matalin Dóra: Nagyobb lett a család

Az egymás gyermekeiről gondoskodó, őket felnevelő élettársak, vagy azok az élettársak, akik nem akartak vagy nem tudtak közös gyereket vállalni, továbbá a testvérük vagy más rokonuk gyerekéről gondoskodók: mindannyian családot alkotnak. Pontosan ugyanolyan értékűt, mint azok, akik anyakönyvvezető előtt kötött házasságban élnek és nevelnek gyereket.

Így döntött tegnap az Alkotmánybíróság, hozzátéve, hogy ha az állam védeni akarja a családokat, akkor az említetteket is védenie kell. A házasság védelme ugyanis nem vezethet a gyerekek bármilyen hátrányos megkülönböztetéséhez azon az alapon, hogy szüleik milyen típusú kapcsolatban élnek.

Evidens – mondhatnánk erre. Mégsem volt mindenki számára az. A Kereszténydemokrata Néppárt büszkesége, a családvédelmi törvény számos családformát kizárt a védendő kapcsolatok közül. Számos olyan formát, amelyben a legutóbbi népszámlálás tanulsága szerint is egyre többen élnek. Erről a szabályozásról állapította meg most az AB, hogy az alaptörvényhez képest leszűkítő definíciót ad, ezért a vonatkozó rendelkezéseket megsemmisítette.

A családvédelmi törvény már a megszületése előtt értetlenséget váltott ki. Nem volt világos, hogy mitől, kitől akarták védeni a családokat a kereszténydemokraták, hogy miért van szükség a szülők és gyerekek viszonyának szabályozására olyan életidegen rendelkezésekkel, mint például a szülő köteles együttműködni a gyerekével vagy köteles a felügyeletéről gondoskodni, ha a gyerek éjszaka szórakozóhelyen vagy közterületen tartózkodik.

Legalább ilyen különös a törvénynek a gyerekek kötelességeiről szóló része, mely szerint pedig a gyerek köteles képességeinek megfelelően tanulni, és tartózkodni kell az egészségét károsító életmódtól.

A törvény rendelkezései azóta sem kerültek bővebb kifejtésre, s bár már egy éve kihirdették, szerencsére nem büntettek meg senkit azért, mert nem gondoskodott 16 éves gyereke felügyeletéről egy koncerten vagy mert gyerek létére mozgásszegény és szénhidrátgazdag életmódot élt. Az AB most a család fogalmáról és az öröklésről szóló részt kaszálta el, de szinte nincs olyan mondat ebben az – egyébként sarkalatos – törvényben, amelyet ne lehetne vitatni, amely ne lenne már szabályozva más jogszabályban is, ne lenne ellentmondásban a józan ésszel vagy egyszerűen csak a valósággal.

A KDNP kedvét mindez nem szegi, folytatják jogalkotó munkájukat. A célkeresztben újra az élettársak vannak. Egy hónapja nyújtották be módosító indítványukat az új polgári törvénykönyvről szóló javaslathoz, e szerint az élettársi kapcsolat szabályozása ne a család-, hanem a kötelmi jogi részbe kerüljön, egyszerű polgári jogi viszonyként kezelve. (Mert ők nem, nem, nem és nem család!!!) A kormány először nem, pár napja mégis támogatja a javaslatot.

Lesz dolga az AB-nek megint.

Ha az édesanya otthon marad fogyatékos gyermekével, akkor 29 500 forintot kap havonta
Ha az édesanya otthon marad fogyatékos gyermekével, akkor 29 500 forintot kap havonta
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.