Van remény

Régebben még nem szidták fennhangon őket, legalábbis itt, Debrecenben nem. Morogtak, pusmogtak, dünnyögtek magukban, az igaz. Vagy ha megláttak egyet közülük az étterem sarkában elhelyezett tévében, legföljebb csak összesúgtak, de a bosszúálló világ kíváncsi füle hallatára átkozódni, fröcsögni és harsogni nem láttam senkit. Öklöt rázni, ordítani, nem. Eddig nem, Debrecenben, a fellegvárban, nem. Most meg mit hallok a pultnál, ahol ülni szoktam, ahol ülök tizenkét éve már? Egy jól szituált, hatvan év körüli ember ül ott egy kisebb társaság közepén, őket emlegeti meg az anyjukat, s ordít. Olyan hangos, hogy azt fontolgatom, fizetek és megyek.

Kinek van kedve hallgatni ezt a szennyet? Nekem nincs. Nekem se tetszik, ami van, de nem ordítok nyilvános helyen. Volt már olyan, hogy a szenny áradása miatt arrébb kellett ülnöm, de akkor még azok voltak napirenden. Tavalyelőtt az egyik asztalnál az „őszödi rémet” szidták, aminek érteni véltem az okát, még ha a földühödött társasággal nem is értettem egyet. Hogy tudniillik lelőni, akasztani, vízbe fojtani, kerékbe törni, olajban megsütni, s megnyúzni élve az „őszödi rémet”, lehetőleg azonnal, síppal, dobbal, nádihegedűvel stb. Idén tavasszal meg Simoroztak ugyanott. Egy ittas úr a jegybank elnökét kívánta volna lelőni, akasztani, vízbe fojtani, kerékbe törni, olajban megsütni stb. Néztem bambán, hogy ő aztán mit vétett? Simor András mit, szegény? Aztán megtudtam persze: azt hányták a szemére, hogy ellenséges ügynök, aki a magyar forint ellen esküdött föl Amerikában és – ki nem találtam volna – Izraelben.

De mondom, most, a pultnál, ahol ülni szoktam, ezúttal nem azokat szidja egy őszes, hatvanas úr, hanem ezeket. Ami Debrecenben eddig nem volt szokásban, itt a narancsliget, úgy tűnt, hervadásnak nem indul soha. Most meg ezt kérdezi üvöltve az az ember:

– Tudjátok, mit kéne ezekkel csinálni?

A választ meg se várja, a saját kérdésére ő maga vágja rá rögtön:

– Péklapáttal kéne agyonverni mindet! Én mondom, péklapáttal!

Intek erre a pultos kislánynak, hogy fizetek, mert ezt nem, ezt azért nem. Regisztrálni elmegyek miattuk, szavazni kész leszek ellenük, de a péklapátos opciót, azt nem. Belátom, részegen mond az ember ezt-azt, nekem is eljárt már a szám, de azért vannak mellettünk olyankor a józanok, hogy a péklapátot kezünkből időben kivegyék. Fizetek hát, s közben hallom ám, hogy az őszes, hatvanas úr újabb kérdést intéz a társasághoz:

– Tudjátok, hogy Magyarországon kívül hol csinál még ennyi szemétséget egy kormány?

Nem csak a mellette ülő ivócimborák, erre még én is érdeklődve kezdek fülelni. Tényleg, hol? Hol van még ennyi szemétség, hol? A nemzetközi kitekintéssel rendelkező úr jó érzékkel kivárja a hatásszünetet, majd ezt bömböli:

– Tudjátok, hogy hol?

Nézünk tágra meredt szemmel, hűha, na, most! Most végre megtudjuk! Mire felüvölt:

– Hát Ecuadorban!

– Phűűűű.... – szakad föl a visszafojtott lélegzet egyszerre belőlünk. Majd csönd támad. Phű, kisapám... Erre azért nem számítottunk. Majd az egyik pofa fölnéz, s ezt kérdezi:

– Ez komoly?

S látom az elragadtatott tekintetén, hogy az ő életében ez a szó, Ecuador, most új távlatot nyitott.

– Ecuador...? Tényleg? – mélázik el, s ragyog a szeme. Ó, igen, igen, üzeni az arca, hiszen akkor mégis van remény!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.