Szőcs Levente: Románia választ

Már az urnák megnyitása előtt lefutottnak látszottak a romániai parlamenti választások. A felmérések szerint nem is az a kérdés, hogy megnyeri-e a választásokat a szociáldemokraták és a liberálisok kormányzó szövetsége (USL), hanem hogy meglesz-e az alkotmánymódosításhoz szükséges kétharmaduk is.

A májusban bizalmatlansági indítvánnyal ellenzékbe kényszerített Demokrata-liberális Párt (PDL) és a körülötte kialakult jobboldali szövetség (ARD) látszólag apatikusan várja a választók büntetőszavazatát a három és fél évi, sokszor helyes, de mindig elhibázottnak tűnő kormányzásért.

Az időjárás az egyetlen, amely még beleszólhat az eredmények alakulásába. Ha vasárnap havazik, az megemelheti a szavazatok húsz százalékára számító ARD-t, amelynek tábora elszántabb. Ha viszont a dolgok a papírforma szerint alakulnak, a következő évek Romániája sokban hasonlíthat a mai Magyarországra.

Az USL vezetői sokat tanultak a Fidesztől. Mindenekelőtt „titoktartást”. Ahogy a 2010-es magyarországi választások előtt a magyarok, most a románok sem tudják, hogy a kétharmados többséget megcélzó USL mire kér felhatalmazást. Victor Ponta miniszterelnök azt mondta: majd a választások után bemutatja elképzelését a jövő társadalmáról! Van egyéb hasonlóság is.

Az USL-t is a válság és egy népszerűtlen kormányzás röpítette a közkedveltség csúcsára, és hiába népszerű otthon, görbe szemmel néznek rá Brüsszelben, Washingtonban. Van persze egy jelentős különbség is: Pontáék folytatják az előző kormány által aláírt IMF-megállapodást, amit a tavaszi kifutásakor meg is újítanának.

A legfrappánsabb hasonlóság a Fidesszel az USL-vezetők diskurzusának agresszivitása. Nem elégszenek meg ellenfelük legyőzésével – meg is akarják semmisíteni. Persze az ellenfél sem ártatlan: Traian Basescu elnök az elmúlt években lépésről lépésre szilárdította meg a hatalmát. Ez akkor vált a korábbinál is nyilvánvalóbbá, amikor a nyáron megpróbálták eltávolítani.

Hatalmas állami apparátus lépett hirtelen működésbe az érdekében, a titkosszolgálatoktól az ügyészségen át a kulturális attasékig sok száz állami pénzből fizetett ember mintegy élő falként védte az elnököt. Erről az oldalról nézve az USL győzelme egy szükséges reparáció befejezése lenne az Ungureanu-kabinet leváltása után. De lehet egy újabb ámokfutás kezdete is. Remélhetőleg nem lesz. A románok szerencséjére az alkotmány módosításához nem elég a parlamenti kétharmad, referendumot kell kiírni.

Az elnök nyári elmozdítására tett sikertelen kísérlet pedig bebizonyította, hogy ellenzéki bojkott mellett népszavazásnál jóformán lehetetlen összehozni egy új alkotmány jóváhagyásához szükséges fele plusz egy szavazatot.

A magyarok számára a legfontosabb, hogy átlépjék az ötszázalékos küszöböt. A következő ciklusban ugyanis átszabják az ország területi-közigazgatási rendszerét, és főként a tömbben élő magyarságnak nem mindegy, hogy miként. Groteszk lenne, ha a magyarok éppen most nem tudnák befolyásolni a döntéshozatalt, amikor a régiók átszabása kimozdíthatja a holtpontról az autonómia ügyét, és a társadalom is egyre nyitottabb az erről való gondolkodásra.

Mi van a román választó puttonyában?
A man leaves a polling station after casting his vote during elections for Romania's parliament in Bucharest December 9, 2012. Romania's prime minister is heading for victory in parliamentary elections on Sunday that could set off another round of a power struggle with the rightist president and complicate talks for a new IMF deal. Prime Minister Victor Ponta's leftist Social Liberal Union (USL) will win most votes and possibly a clear majority, according to opionion polls. But analysts say President Traian Basescu may use his powers to ask one of his own allies to try to form a government. REUTERS/Bogdan Cristel (ROMANIA - Tags: POLITICS ELECTIONS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.