Mozaik

Orbán Viktor államosítani akarja a magyar energiaszolgáltatást. Nem ezt mondta, de amit mondott és amit a kormány rohamtempóban tesz, abból ez következik. Ha ugyanis egy piacgazdaságban meghatározott szereplők számára az állam nem engedélyezi a profitot, akkor ezzel arra kényszeríti az e tevékenységet végző vállalkozások tulajdonosait, hogy azok az érdekeltségüket adják át neki.

Olyan tulajdonos ugyanis nincs, aki a profit reménye nélkül működtet egy céget.

Orbán a totális profitelvonást (és ebből fakadóan az államosodási kényszert) azzal magyarázza, hogy ez a közszolgáltatás nem a profit világa, hanem arra való, hogy az emberek életben maradjanak, fűteni tudjanak, vízhez jussanak, egyáltalán XXI. századi életük lehessen.

E logika mentén azonban ágazatok tucatjait lehet akár holnap profit mentesíteni, a XXI. századi élethez ugyanis elég sok mindenre szüksége van még az embernek (az Orbán-kormány éppenséggel nem tartozik ezek közé). Ha a miniszterelnök minden ilyen ágazatot államosítani akar, akkor elég hamar beköszönt a kommunizmus. Az államkapitalizmusban pedig már szügyig gázolunk.

Orbán valójában utálja a profitot, ahogyan a kapitalizmust is, annak legfeljebb egy olyan vállfaját szereti, amelyben az általa vezetett állam dominál a gazdaságban. És az iskolákban, kórházakban, egyáltalában: mindenhol. Ha Orbán problémával találkozik, annak a megoldását az államosításban látja. Nem a szabályozásban, hanem a bekebelezésben. Csak abban bízik, amit ő irányít. Ez a játszma nem az energiaárakról szól. Egyszerűen a helyére kerül egy újabb mozaikkocka Orbán kirakósában.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.